Co na wegańskie Święta? Zobacz, jak wygląda Wigilia w wersji roślinnej
Tradycyjne potrawy wigilijne bez mięsa, ryb czy nabiału wciąż są pyszne, a często nawet zdrowsze niż w klasycznym wydaniu. Zobacz, jakie zamienniki wędlin, ryb, mleka, serów i jajek wybrać na wege Święta.
Ryba „po grecku”
Kawałki smażonej ryby pod pierzynką warzyw korzeniowych to polski hit nie wiadomo dlaczego nazywany greckim. Potrawa jest jednak warta przygotowania nawet w wersji bezrybnej. Zamiast mintaja czy dorsza warto wybrać pokrojone w podobne kawałki naturalnego i/lub wędzonego tofu, tempehu (fermentowane ziarno soi w bloku) czy seitanu (teksturowane białko soi – nie dla osób na diecie bezglutenowej). Kawałki należy obsmażyć tak samo, jak robi się to z rybą. Można też kupić gotowe panierowane kotleciki lub paluszki, które smakiem do złudzenia przypominają oryginał.
Sałatka jarzynowa
W wigilijnej sałatce nieodłącznym składnikiem jest majonez, teraz dostępny w ofercie wielu producentów w wersji bezjajecznej. Do najsmaczniejszych należą przy tym wyroby znanych polskich wytwórców. W sałatce wegańskiej nie ma też miejsca dla szynki czy jajek gotowanych na twardo, które można zastąpić kostkami ugotowanych w mundurach i obranych ziemniaków sałatkowych lub jędrnego, elastycznego tofu naturalnego.
Smak jajka można uzyskać, dodając do majonezu niewielką szczyptę czarnej soli kala namak – można nawet pójść dalej i zamarynować przez noc pokrojone tofu w mieszance soli zwykłej z odrobiną tej czarnej – trzeba jednak uważać, by nie przesadzić.
Smażony karp
Bezrybne filety smażone w pysznej panierce mogą być wykonane z ugotowanego selera korzeniowego – najlepiej owiniętego kawałkami czarnych glonów nori, które nadają rybny smak rolkom sushi, a tu zapewnią go kawałkom warzywa. Karpia można też zastąpić boczniakami, np. podsmażonymi lub podpieczonymi na grillu. Surowe trzeba uprzednio osolić i osuszyć, smażąc dopiero po uwolnieniu części wody.
W panierce zamiast jajka można wykorzystać jego gotowy zamiennik w postaci proszku, który wystarczy ubić z wodą (w tym celu sprawdzi się też mielone siemię lniane, ew. łyżka całego zmiksowana z 3 łyżkami wody). Smaczną panierkę bezjajeczną można też przyrządzić na bazie mąki kukurydzianej.