W skrócie
Święta to trudny moment dla osób przebywających na diecie, również ketogenicznej. Zakłada ona ograniczenie węglowodanów i cukru, pozwala za to na spożywanie tłuszczu i białka. Uginające się od słodkości (i nie tylko) wodzą na pokuszenie i sprawiają, że mamy ochotę zrezygnować z diety. Nie musi tak być, jeśli przygotujemy na święta np. keto sernik, w dodatku z keto ajerkoniakiem! Jego smak nie ustępuje tradycyjnym wypiekom, więc żadna osoba na diecie nie poczuje się pokrzywdzona.
Cały sekret tego prostego ciasta tkwi w tym, że cukier zastępujemy erytrolem lub ksylitolem. Używamy też tradycyjnego twarogu, a nie masy sernikowej, ponieważ przetworzone produkty mają wyższą zawartość węglowodanów. Z kolei w ajerkoniaku mleko skondensowane zastąpione jest zdrowym, migdałowym. Taki keto sernik można jeść bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli jesteśmy na diecie.
Keto sernik z ajerkoniakiem – przepis na święta i nie tylko
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- szklanka erytrolu lub ksylitolu,
- 100 g masła.
Na keto ajerkoniak:
- 3 żółtka,
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 200 ml spirytusu,
- 200 ml mleka kokosowego,
- łyżeczka gałki muszkatołowej.
Polecam także: Prosty przepis na pyszne i słodkie keto krówki
Jak przygotować keto sernik z ajerkoniakiem?
- Najpierw zabrałam się za przygotowanie keto ajerkoniaku, ponieważ musi on postać co najmniej kilkanaście godzin.
- Żółtka ubiłam z erytrolem na puszystą, jasną masę i dodałam ekstrakt z wanilii. Powoli dolałam spirytus. Jeśli zrobisz to za szybko, masa się zetnie. Następnie, tak samo powoli, dolałam mleko kokosowe i dosypałam gałkę muszkatołową. Całość przelałam do słoiczka i odstawiłam na cały dzień.
- Następnego dnia przygotowałam sernik.
- Półtorej szklanki mąki wymieszałam z połową szklanki erytrolu i roztopionym masłem.
- Wyłożyłam masę na blachę i piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zblendowałam twaróg na gładką masę. Możesz także trzy razy przepuścić go przez maszynkę do mięsa lub prasę do ziemniaków.
- Do twarogu dodałam mąkę, jaja, jogurt i erytrol, po czym znowu zblendowałam.
- Na koniec dodałam do masy ajerkoniak i wymieszałam.
- Gotową masę serową wylałam na przestudzony spód. Piekłam sernik przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczony sernik zostawiłam do ostygnięcia i wstawiłam do lodówki na trzy godziny.
Tradycyjny sernik na kruchym spodzie. To ciasto zawsze się udaje
Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjny sernik na kruchym spodzie? Mamy dla ciebie przepis na wyśmienity sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. To ciasto nigdy nie zawodzi, jest zawsze puszyste ...
Nie żyje Stanisław Tym
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wydało się, co Feldman wyrabiała poza kamerami. Koleżanka z planu obnażyła prawdę
- Smaszcz komentuje nowe dziecko Hakiela. Wspomniała o jego uczuciu z Dominiką
- Zenek Martyniuk nie poleciał do USA przez Daniela? W tle ogromne pieniądze
- Pogrzeb Poznakowskiego z garstką znajomych. Tylko oni pożegnali Trubadura | ZDJĘCIA