Pyszny jak tradycyjny. Słodki keto sernik z ajerkoniakiem można jeść nawet na diecie. Święta bez wyrzutów sumienia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Przepis, z którego mogą korzystać osoby na diecie
Przepis, z którego mogą korzystać osoby na diecie Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika. Na szczęście nie musimy tego robić, nawet jeśli jesteśmy na diecie, również ketogenicznej. W tym przepisie na pyszny, słodki sernik nie znajdziesz grama cukru, a zawartość węglowodanów jest bardzo niska i dopuszczalna dla osób stosujących popularną dietę. Tu nawet ajerkoniak jest "keto".

W skrócie

Święta to trudny moment dla osób przebywających na diecie, również ketogenicznej. Zakłada ona ograniczenie węglowodanów i cukru, pozwala za to na spożywanie tłuszczu i białka. Uginające się od słodkości (i nie tylko) wodzą na pokuszenie i sprawiają, że mamy ochotę zrezygnować z diety. Nie musi tak być, jeśli przygotujemy na święta np. keto sernik, w dodatku z keto ajerkoniakiem! Jego smak nie ustępuje tradycyjnym wypiekom, więc żadna osoba na diecie nie poczuje się pokrzywdzona.
Cały sekret tego prostego ciasta tkwi w tym, że cukier zastępujemy erytrolem lub ksylitolem. Używamy też tradycyjnego twarogu, a nie masy sernikowej, ponieważ przetworzone produkty mają wyższą zawartość węglowodanów. Z kolei w ajerkoniaku mleko skondensowane zastąpione jest zdrowym, migdałowym. Taki keto sernik można jeść bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli jesteśmy na diecie.

Keto sernik z ajerkoniakiem – przepis na święta i nie tylko

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • szklanka erytrolu lub ksylitolu,
  • 100 g masła.

Na keto ajerkoniak:

  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 200 ml spirytusu,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej.

Polecam także: Prosty przepis na pyszne i słodkie keto krówki

Jak przygotować keto sernik z ajerkoniakiem?

  1. Najpierw zabrałam się za przygotowanie keto ajerkoniaku, ponieważ musi on postać co najmniej kilkanaście godzin.
  2. Żółtka ubiłam z erytrolem na puszystą, jasną masę i dodałam ekstrakt z wanilii. Powoli dolałam spirytus. Jeśli zrobisz to za szybko, masa się zetnie. Następnie, tak samo powoli, dolałam mleko kokosowe i dosypałam gałkę muszkatołową. Całość przelałam do słoiczka i odstawiłam na cały dzień.
  3. Następnego dnia przygotowałam sernik.
  4. Półtorej szklanki mąki wymieszałam z połową szklanki erytrolu i roztopionym masłem.
  5. Wyłożyłam masę na blachę i piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Zblendowałam twaróg na gładką masę. Możesz także trzy razy przepuścić go przez maszynkę do mięsa lub prasę do ziemniaków.
  7. Do twarogu dodałam mąkę, jaja, jogurt i erytrol, po czym znowu zblendowałam.
  8. Na koniec dodałam do masy ajerkoniak i wymieszałam.
  9. Gotową masę serową wylałam na przestudzony spód. Piekłam sernik przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Upieczony sernik zostawiłam do ostygnięcia i wstawiłam do lodówki na trzy godziny.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ewa Wachowicz szaleje z piłą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet