W skrócie
Święta to trudny moment dla osób przebywających na diecie, również ketogenicznej. Zakłada ona ograniczenie węglowodanów i cukru, pozwala za to na spożywanie tłuszczu i białka. Uginające się od słodkości (i nie tylko) wodzą na pokuszenie i sprawiają, że mamy ochotę zrezygnować z diety. Nie musi tak być, jeśli przygotujemy na święta np. keto sernik, w dodatku z keto ajerkoniakiem! Jego smak nie ustępuje tradycyjnym wypiekom, więc żadna osoba na diecie nie poczuje się pokrzywdzona.
Cały sekret tego prostego ciasta tkwi w tym, że cukier zastępujemy erytrolem lub ksylitolem. Używamy też tradycyjnego twarogu, a nie masy sernikowej, ponieważ przetworzone produkty mają wyższą zawartość węglowodanów. Z kolei w ajerkoniaku mleko skondensowane zastąpione jest zdrowym, migdałowym. Taki keto sernik można jeść bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli jesteśmy na diecie.
Keto sernik z ajerkoniakiem – przepis na święta i nie tylko
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- szklanka erytrolu lub ksylitolu,
- 100 g masła.
Na keto ajerkoniak:
- 3 żółtka,
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 200 ml spirytusu,
- 200 ml mleka kokosowego,
- łyżeczka gałki muszkatołowej.
Polecam także: Prosty przepis na pyszne i słodkie keto krówki
Jak przygotować keto sernik z ajerkoniakiem?
- Najpierw zabrałam się za przygotowanie keto ajerkoniaku, ponieważ musi on postać co najmniej kilkanaście godzin.
- Żółtka ubiłam z erytrolem na puszystą, jasną masę i dodałam ekstrakt z wanilii. Powoli dolałam spirytus. Jeśli zrobisz to za szybko, masa się zetnie. Następnie, tak samo powoli, dolałam mleko kokosowe i dosypałam gałkę muszkatołową. Całość przelałam do słoiczka i odstawiłam na cały dzień.
- Następnego dnia przygotowałam sernik.
- Półtorej szklanki mąki wymieszałam z połową szklanki erytrolu i roztopionym masłem.
- Wyłożyłam masę na blachę i piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zblendowałam twaróg na gładką masę. Możesz także trzy razy przepuścić go przez maszynkę do mięsa lub prasę do ziemniaków.
- Do twarogu dodałam mąkę, jaja, jogurt i erytrol, po czym znowu zblendowałam.
- Na koniec dodałam do masy ajerkoniak i wymieszałam.
- Gotową masę serową wylałam na przestudzony spód. Piekłam sernik przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczony sernik zostawiłam do ostygnięcia i wstawiłam do lodówki na trzy godziny.