Napoje gazowane
Napoje gazowane były przez dwie dekady w centrum debaty zdrowotnej. Dziś są uznawane za jeden z najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych.
Nasycone syropem glukozowo-fruktozowym (HFCS), barwnikami i wieloma innymi substancjami chemicznymi, są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia - w każdym aspekcie.
Mąka
Wraz z oczyszczaniem mąki usuwana jest jej cała wartość odżywcza. Dodatkowo mąkę wybiela się za pomocą chloru gazowego, by uczynić ją bardziej atrakcyjną dla konsumentów.
Jej indeks glikemiczny jest bardzo wysoki - oznacza to, że podwyższa poziom insuliny bez dostarczania składników odżywczych. Cukry proste są niczym innym, jak doskonałym paliwem dla nowotworów.
Popcorn
Gotowy popcorn przeznaczony do mikrofalówki jest tematem debat naukowych na całym świecie. Uważa się, że podnosi ryzyko zachorowania na raka płuc.
Opary uwalniane ze sztucznych aromatów masła zawierają diacetyl, który jest toksyczny dla ludzi. Dlatego zamiast kupować gotowy popcorn, lepiej przygotować go samemu, na bazie suszonych ziaren kukurydzy.