5 z 14
Tradycyjne śledzie w oleju...
fot. Katarzyna Skuta

Tradycyjne śledzie w oleju

Składniki
70-80 dag solonych matiasów 
5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę
1 szklanka wody 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
4 goździki 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
mała garść rodzynek
 
Dodatkowo
ok. 2 szklanki oleju
 
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Przepis Katarzyny Skuty

6 z 14
Jajka z majonezem lub jajka faszerowane...
fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Jajka z majonezem lub jajka faszerowane

Składniki
10 jaj ugotowanych na twardo
3 łyżeczki wasabi
łyżka buraczków
3 łyżki utartego chrzanu
koperek, szczypiorek do dekoracji

Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

7 z 14
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką...
fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz

Wykonanie:
1. Śledzie moczyć kilka godzin we wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić.
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
5. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

8 z 14
Pasta jajeczna...
fot. Katarzyna Skuta

Pasta jajeczna

Składniki
5 jajek
20 dag twarogu
gęsty jogurt naturalny
2 łyżeczki ostrej musztardy
kilka rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz

Wykonanie
Jajka ugotować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki zetrzeć lub pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić.
Posypać szczypiorkiem.
Przepis Katarzyny Skuty

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Gwiazdy na otwarciu słynnego festiwalu filmowego! Co w programie?

Gwiazdy na otwarciu słynnego festiwalu filmowego! Co w programie?

To bez wątpienia najwybitniejszy aktor z Zagłębia. Janusz Gajos ma 85 lat

To bez wątpienia najwybitniejszy aktor z Zagłębia. Janusz Gajos ma 85 lat

Wracają lata 80. Cielecka i Stenka na premierze „Drużyny A(A)”

Wracają lata 80. Cielecka i Stenka na premierze „Drużyny A(A)”

Zobacz również

Ma piekielnie przystojnego męża! Dlaczego tak rzadko go pokazuje?

HIT DNIA
Ma piekielnie przystojnego męża! Dlaczego tak rzadko go pokazuje?

Wracają lata 80. Cielecka i Stenka na premierze „Drużyny A(A)”

Wracają lata 80. Cielecka i Stenka na premierze „Drużyny A(A)”