Wspomagają trawienie
Lody mogą jeść osoby z zaburzeniami trawienia, ponieważ są one lekkostrawne i nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Lody jogurtowe dodatkowo zawierają bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową, wspomagają trawienie, wzmacniają także odporność.
Uspokajają i ułatwiają zasypianie
Lody produkowane z mleka zawierają tryptofan, czyli aminokwas, który jest prekursor serotoniny zwanej hormonem szczęścia i melatoniny – hormonu snu. Jest on naturalnym środkiem uspokajającym i stymuluje układ nerwowy. Uspokaja, wycisza i pomaga zapobiegać objawom bezsenności.
Zmniejszają ból gardła
Chociaż lody, szczególnie u małych dzieci, mogą przyczyniać się do rozwoju anginy lub zapalenia gardła poprzez wychłodzenie i osłabienie odporności, to jednak jedzenie ich już w czasie infekcji pomaga złagodzić ból gardła. Niska temperatura deseru schładza obrzmiałe tkanki gardła i w ten sposób łagodzi stan zapalny oraz zmniejsza obrzęk.
Należy jednak pamiętać, że jedzenie lodów na ból gardła tylko doraźnie łagodzi ten nieprzyjemny objaw i przynosi chwilową ulgę, ale nie leczy. Dlatego nie należy rezygnować z właściwej kuracji, która zwalcza przyczynę choroby, czyli bakterie lub wirusy, a nie tylko objaw w postaci bólu.
Zapobiegają osteoporozie i próchnicy
Lody na bazie mleka lub śmietanki są bogate w wapń, który jest podstawowym budulcem kości. Jego wysoka dawka, której w szklance lodów o pojemności 250 ml jest aż 400 mg, pokrywa aż połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik u osoby dorosłej. Dzięki temu lody spowalniają tempo ubytku masy kostnej, które następuje wraz z wiekiem. Wapń wpływa także na mineralizację szkliwa zębów, dzięki czemu są one mocne i zdrowe.