1 z 6
Marocchino Fondente...

Marocchino Fondente

SKŁADNIKI
Na 1 porcję

• 1 espresso
• wiórki ciemnej czekolady
• gorzkie kakao w proszku
• czarny pieprz mielony
• gorąca, mleczna pianka

PRZYGOTOWANIE

W małej filiżance, najlepiej szklanej dla lepszego efektu, zaparz espresso. Dodaj wiórki czekoladowe (ilość w zależności od preferencji smakowych), posyp obficie proszkiem kakaowym, dodając na koniec szczyptę pieprzu. Spień gorące mleko i udekoruj kawę mleczną pianką, wlewając ją powoli, tak by do kawy wlać możliwie jak najmniej samego mleka. Na koniec całość posyp raz jeszcze kakaowym proszkiem i udekoruj pozostałymi wiórkami czekolady.

Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Rossa.

2 z 6
Kawa po wiedeńsku...

Kawa po wiedeńsku

SKŁADNIKI
Na 1 porcję

• 40 ml tzw. „przedłużonego” espresso (nieco delikatniejsza, dłużej parzona wersja klasycznego espresso)
• 25 g bitej śmietany
• pół łyżeczki płatków czekoladowych
• 2 łyżeczki syropu czekoladowego (ok. 10 ml)

PRZYGOTOWANIE

Wlej syrop czekoladowy na dno małej szklaneczki. Przygotuj espresso i dolej do szklanki z syropem, a następnie dodaj bitą śmietanę. Całość posyp płatkami czekolady. Gotowe!

Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Rossa.

3 z 6
Chlebek Kamut o smaku kawy, podawany z boczkiem na słodko...

Chlebek Kamut o smaku kawy, podawany z boczkiem na słodko

Ten przepis wymaga przygotowania z wyprzedzeniem, ze względu na czas potrzebny do wyrośnięcie ciasta. Efekt jest jednak wart czekania!

SKŁADNIKI
Na 2 małe bochenki

• 350 ml kawy przygotowanej metodą „cold brew”
• 2 łyżeczki kawy mielonej
• 130 g mąki pszennej
• 130 g mąki z pszenicy Kamut (dostępnej np. w sklepach ze zdrową żywnością)
• 1 łyżeczka cukru (6 g)
• 3 łyżeczki soli (15 g)
• 3 łyżeczki drożdży suszonych (10 g)
• 2 plastry boczku (na każdą serwowaną porcję) i cukier trzcinowy, wg uznania

Kawę „cold brew” przygotowuje się w niezwykle prosty sposób. Wystarczy do szklanego naczynia wsypać zmieloną kawę i zalać zimną wodą (proporcje wg naszych preferencji, jak przy tradycyjnie parzonej kawie). Następnie przykrywamy szczelnie naczynie, tak by kawa nie chłonęła obcych zapachów i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, do powolnej maceracji kawy. Po tym czasie dokładnie ją mieszamy i przecedzamy, np. przelewając przez wilgotny filtr papierowy lub kawałek czystego płótna, dla usunięcia drobinek kawy.

Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Rossa.

PRZYGOTOWANIE

Krok 1.
Przesiej i zmieszaj oba rodzaje mąki. W misce odmierz połowę tej mieszanki, dodaj kawę i sól. Drożdże i cukier rozpuść w ok. 2 łyżkach ciepłej wody i również dodaj do mąki, wymieszaj i zagnieć ciasto. Dodaj pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Następnie przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 3 godziny.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągnij je z miski, zagnieć raz jeszcze krótko i podziel na 2 części. Każdą z nich przełóż do foremki na chleb (sprawdzi się tzw. „keksówka”), wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno foremek można dodatkowo wsypać nieco bułki tartej żeby zapobiec przywieraniu ciasta. Ponownie przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C, na około 20-25 minut. Na czas pieczenia umieść w piekarniku także naczynie żaroodporne z wodą.

Krok 2.
Posyp plastry bekonu cukrem trzcinowym i opiecz je w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku (używając funkcji grilla) przez ok. 1-1,5 minuty.

Sposób podania
Pokrój kawowy chlebek na kromki i opiecz je w piekarniku lub w tosterze. Na każdej kromce połóż skarmelizowany bekon i posyp odrobiną cukru trzcinowego.

4 z 6
Ciasto kokosowe z kaszą jęczmienną...

Ciasto kokosowe z kaszą jęczmienną


SKŁADNIKI
Na ok. 10 porcji

• 150 g masła
• 185 g cukru
• 3 duże jajka
• 2 żółtka
• 225 g wiórków kokosowych
• 75 g mleka
• 50 g kaszy jęczmiennej
• 200 g mąki pszennej
• 50 g mielonych migdałów
• 22 g drożdży suszonych (ok. 7 łyżeczek)

Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Oro.

PRZYGOTOWANIE

Wyjmij masło z lodówki ok. 2 godziny wcześniej, tak by zmiękło. Kaszę ugotuj w ok. 100 ml wody i przestudź. Do miseczki przesiej mąkę, zmielone migdały i drożdże. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki: jajka, żółtka, wiórki kokosowe, mleko, ugotowaną kaszę i suche składniki. Wymieszaj starannie, ruchami od dołu ku górze, tak by ciasto było dobrze „napowietrzone” i gładkie.

Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (możesz użyć jednej większej „keksówki” lub kilku mniejszych). Piecz w piekarniku w temperaturze 185° przez 45 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Zobacz również

Lanie wosku przez klucz i układanie butów. Andrzejki w czasach PRL-u

Lanie wosku przez klucz i układanie butów. Andrzejki w czasach PRL-u

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes