Kawowe tagliatelle
SKŁADNIKI
Na ok. 5-6 porcji
Na makaron:
• 500 g mąki pszennej
• 5 jajek
• 25 g kawy mielonej
Na sos:
• 250 g sera koziego
• 100 ml mleka
• 100 ml śmietanki kremowej
• 75 g posiekanych orzechów laskowych
• 100 g masła
• 5 g kawy mielonej
Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Oro.
PRZYGOTOWANIE
Przesiej mąką razem z kawą, uformuj kopiec z zagłębieniem w środku i wbij do niego jajka, a następnie zmieszaj widelcem z mąką. Wyrabiaj ciasto na oprószonej mąką powierzchni przez ok. 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne, a następnie zawiń w folię spożywczą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na płat o grubości ok. 1-2 mm (można to robić partiami, trzymając w tym czasie resztę ciasta pod folią). Rozwałkowane ciasto oprósz lekko mąką, a następnie zwiń w płaski rulon i pokrój w poprzek na paski o szerokości ok. 6-8 mm (możesz też użyć do tego specjalnej maszynki do makaronu).
Ser kozi pokrusz na mniejsze kawałki (zachowując nieco do dekoracji potrawy) i podgrzewaj w rondelku razem z mlekiem i śmietanką, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W tym czasie podsmaż ugotowany makaron na maśle, z dodatkiem posiekanych orzechów.
Tagliatelle serwuj na talerzach, ułożone na warstwie gorącego sosu serowego, posypanego mieloną kawą i pozostałymi orzechami. Całość udekoruj kawałkami odłożonego sera i oprósz jeszcze odrobiną kawy.