9 z 14
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Chipsy jabłkowe

Składniki
▪ 3 jabłka,
▪ mielony cynamon cejloński (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj jabłka i pokrój za pomocą noża mandolinowego lub obieraczki do warzyw na cienkie plasterki, najlepiej o grubości 1-2 mm.
2. Ułóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze 90°C, najlepiej z termoobiegiem, przez co najmniej 1 godzinę.
3. Po upieczeniu jabłka możesz posypać cynamonem, używając do tego celu sitka o drobnych oczkach.
4. Przechowuj czipsy w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zmiękną, można zrobić z nich np. kompot.

10 z 14
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Suszone śliwki

Składniki
▪ dojrzałe śliwki węgierki.

Przygotowanie
1. Rozkrój śliwki rozkrój, usuń pestki, a połówki owoców rozłóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Susz śliwki w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku, w temperaturze 85 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 5-6 godzin.
3. Przez kolejne 2 dni susz jabłka w temperaturze 45 stopni Celsjusza, dostosowując czas do wielkości owoców, ich soczystości i własnych potrzeb (np. 5 i 3 godziny).
4. Suszone śliwki przechowuj w słoju lub papierowej torebce w suchym i ciemnym
miejscu, ew. trzymaj na kaloryferze.

11 z 14
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Owoce w miodzie

Składniki
▪ 1-2 garści drobnopestkowych owoców, np. malin, aronii, żurawiny,
▪ 1/4 cytryny,
▪ 100 ml płynnego miodu.

Przygotowanie
1. Włóż owoce włóż do wysterylizowanego słoiczka, dodaj plastry cytryny
i zalej miodem.
2. Zakręć słoik i pozostaw na 2-3 doby kuchennym blacie, co jakiś czas go odwracając, by składniki się mieszały.
3. Gotowy deser przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia lub szybciej, jeśli fermentacja będzie zbyt burzliwa (te twardsze wytrzymają nawet kilka miesięcy). Ze względu na zawartość alkoholu serwuj go dzieciom wyłącznie w pierwszej fazie fermentacji.

12 z 14
Słoiki z przetworami można pasteryzować w wodzie, ale także...
fot. StephanieFrey/gettyimages.com

Słoiki z przetworami można pasteryzować w wodzie, ale także w piekarniku. Nowym trendem jest natomiast https://regiodom.pl/pasteryzowanie-przetworow-w-zmywarce-ten-niezawodny-domowy-trik-musisz-znac-najlepszy-sposob-na-szybka-pasteryzacje-wekow/ar/c9-16509761.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

One mają do czynienia ze śmiercią na co dzień. Jak wygląda praca ze zwłokami?

One mają do czynienia ze śmiercią na co dzień. Jak wygląda praca ze zwłokami?

Kiedyś każdy miał go w szafie! Gwiazdy postawiły na ten modny akcent

Kiedyś każdy miał go w szafie! Gwiazdy postawiły na ten modny akcent

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Zobacz również

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami