Kawa smakowa
W większości kawiarni można kupić kawę smakową: karmelową, czekoladową, orzechową czy waniliową. Niestety jej ciekawy smak pochodzi z dodatku syropów smakowych, których głównym składnikiem jest cukier i sztuczny aromat. Oprócz tego syropy do kawy zwykle zawierają także syrop glukozowo-fruktozowy, zagęszczacze i konserwanty, a wersje reklamowane jako bezcukrowe słodki smak zawdzięczają dodatkom słodzików takich jak rakotwórczy acesulfam K czy aspartam.
Kawa ze śmietanką w proszku
To zdecydowanie najgorszy dodatek do kawy. Dawniej często była stosowana zamiast mleka czy śmietanki, ponieważ nie psuła się tak szybko jak one. Obecnie również z tego powodu oferowana jest np. w samolotach czy niektórych restauracjach hotelowych. Jednak śmietanka do kawy w proszku nadaje kawie tylko mleczny kolor oraz lekko ją zagęszcza. Poza tym jest źródłem cukru i pustych kalorii. Jej przykładowy skład to potocznie mówiąc „sama chemia”: syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz kokosowy, białka mleka, stabilizatory: E 340 i E 452, emulgatory: E 471 i E 472e, substancja przeciwzbrylająca, barwniki.
To najgorsze dodatki do kawy. Przez nie kawa staje się szkodliwa
Kawa wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi. Jednak korzyści te może zaprzepaścić dodanie do niej tych składników.
Nadmiar kawy również może zaszkodzić ze względu na zawartą w niej kofeinę. Dobowa dawka kofeiny to 400 mg, co odpowiada 3-5 filiżankom kawy.