1 z 9
Kawa, dzięki zawartości kofeiny pobudza i dodaje energii,...
fot. NipananLifestyle.com/pexels.com

5 najgorszych dodatków do kawy. Tego do niej nie dodawaj. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór niż cukier?

Kawa, dzięki zawartości kofeiny pobudza i dodaje energii, wspomaga koncentrację oraz przyspiesza metabolizm.

2 z 9
Kawa jest gorzka, dlatego wiele osób lubi ją słodzić, aby...
fot. Victor Freitas/pexels.com

Kawa z cukrem

Kawa jest gorzka, dlatego wiele osób lubi ją słodzić, aby nadać jej lepszy i łagodniejszy smak. Niestety produkowany z buraków cukrowych biały cukier jest produktem silnie przetworzonym, co sprawia, że jest pozbawiony cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych.

Cukier jest kaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny, co przyczynia się do nadmiernego przyrostu masy ciała i podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do otyłości, a także insulinooporności i cukrzycy typu 2. Kawa z cukrem, którą pijemy kilka razy dziennie, znacznie zwiększa jego spożycie, ponieważ jest on także składnikiem wielu innych potraw, które spożywamy i to nie tylko tych słodkich, chociażby takich jak pieczywo, sosy, zupy czy przekąski.

3 z 9
Jeśli cukru nie powinno się dodawać do kawy to może słodzik...
fot. pheelingsmedia/123rf.com

Kawa ze słodzikiem

Jeśli cukru nie powinno się dodawać do kawy to może słodzik będzie odpowiednim dodatkiem? Niestety, nie do końca. Słodziki syntetyczne takie jak acesulfam K, aspartam, sukraloza czy sacharyna dostępne w postaci małych, pudrowych pastylek są wprawdzie niskokaloryczne i bardziej słodkie niż cukier, dzięki czemu mniejsza ilość wystarczy, aby nadać kawie słodki smak. Jednak wzmagają one apetyt, co prowadzi do podjadania między posiłkami i powoduje przybieranie na wadze. Dodatkowo badania udowadniają, że niektóre z nich mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Zobacz również: Kawa na nadciśnienie? Chroni serce i reguluje ciśnienie krwi. Ile filiżanek kawy dziennie pić, aby zmniejszyć ryzyko zawału czy udaru?

Do słodzenia kawy zamiast cukru i sztucznych słodzików wybieraj więc słodziki naturalne takie jak ksylitol, erytrol, miód czy stewia. Jednak nawet naturalnych substancji słodzących używaj z umiarem, bo również one nie są bez wad, np. nadmiar ksylitolu czy erytrolu może wywoływać bóle brzucha i problemy trawienne, a wysokie spożycie stewii może zaburzyć mikroflorę jelitową.

4 z 9
Nie lepiej od śmietanki w proszku wypada również dodatek...
fot. Stefan Schweihofer/pixabay.com

Kawa z bitą śmietaną

Nie lepiej od śmietanki w proszku wypada również dodatek bitej śmietany do kawy. Najgorszym wyborem jest gotowa bita śmietana w sprayu, w której składzie znajdziemy m.in. utwardzony olej palmowy, cukier, dekstrozę, podtlenek azotu, syrop glukozowy, sorbitol, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, zagęszczacze i sztuczne aromaty. Jeśli samo odczytanie składu produktu sprawia ci trudność i niewiele mówi to znaczy, że lepiej odłożyć go z powrotem na sklepową półkę.

Nieco lepszym pomysłem jest zrobienie bitej śmietany własnoręcznie ze śmietanki 30 proc. Jednak również takiego dodatku lepiej nie stosować zbyt często, bo zawiera on dużo tłuszczu, cukru i kalorii.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek

Jej marzeniem było stworzenie rodziny. Została jedną z najpiękniejszych aktorek

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Zobacz również

Lanie wosku przez klucz i układanie butów. Andrzejki w czasach PRL-u

Lanie wosku przez klucz i układanie butów. Andrzejki w czasach PRL-u

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją