5 najgorszych dodatków do kawy. Tego do niej nie dodawaj. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór niż cukier?
Kawa, dzięki zawartości kofeiny pobudza i dodaje energii, wspomaga koncentrację oraz przyspiesza metabolizm.
Kawa z cukrem
Kawa jest gorzka, dlatego wiele osób lubi ją słodzić, aby nadać jej lepszy i łagodniejszy smak. Niestety produkowany z buraków cukrowych biały cukier jest produktem silnie przetworzonym, co sprawia, że jest pozbawiony cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych.
Cukier jest kaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny, co przyczynia się do nadmiernego przyrostu masy ciała i podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do otyłości, a także insulinooporności i cukrzycy typu 2. Kawa z cukrem, którą pijemy kilka razy dziennie, znacznie zwiększa jego spożycie, ponieważ jest on także składnikiem wielu innych potraw, które spożywamy i to nie tylko tych słodkich, chociażby takich jak pieczywo, sosy, zupy czy przekąski.
Kawa ze słodzikiem
Jeśli cukru nie powinno się dodawać do kawy to może słodzik będzie odpowiednim dodatkiem? Niestety, nie do końca. Słodziki syntetyczne takie jak acesulfam K, aspartam, sukraloza czy sacharyna dostępne w postaci małych, pudrowych pastylek są wprawdzie niskokaloryczne i bardziej słodkie niż cukier, dzięki czemu mniejsza ilość wystarczy, aby nadać kawie słodki smak. Jednak wzmagają one apetyt, co prowadzi do podjadania między posiłkami i powoduje przybieranie na wadze. Dodatkowo badania udowadniają, że niektóre z nich mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.
Zobacz również: Kawa na nadciśnienie? Chroni serce i reguluje ciśnienie krwi. Ile filiżanek kawy dziennie pić, aby zmniejszyć ryzyko zawału czy udaru?
Do słodzenia kawy zamiast cukru i sztucznych słodzików wybieraj więc słodziki naturalne takie jak ksylitol, erytrol, miód czy stewia. Jednak nawet naturalnych substancji słodzących używaj z umiarem, bo również one nie są bez wad, np. nadmiar ksylitolu czy erytrolu może wywoływać bóle brzucha i problemy trawienne, a wysokie spożycie stewii może zaburzyć mikroflorę jelitową.
Kawa z bitą śmietaną
Nie lepiej od śmietanki w proszku wypada również dodatek bitej śmietany do kawy. Najgorszym wyborem jest gotowa bita śmietana w sprayu, w której składzie znajdziemy m.in. utwardzony olej palmowy, cukier, dekstrozę, podtlenek azotu, syrop glukozowy, sorbitol, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, zagęszczacze i sztuczne aromaty. Jeśli samo odczytanie składu produktu sprawia ci trudność i niewiele mówi to znaczy, że lepiej odłożyć go z powrotem na sklepową półkę.
Nieco lepszym pomysłem jest zrobienie bitej śmietany własnoręcznie ze śmietanki 30 proc. Jednak również takiego dodatku lepiej nie stosować zbyt często, bo zawiera on dużo tłuszczu, cukru i kalorii.