Pijesz kawę z cukrem? Sprawdź, jak działa na twój organizm! Czy kawa z cukrem jest równie zdrowa jak ta bez dodatków? Odpowiedź zaskakuje

Monika Góralska
Monika Góralska
Badacze sprawdzili czy kawa słodzona cukrem lub słodzikami wpływa tak samo na organizm jak kawa bez dodatków.
Badacze sprawdzili czy kawa słodzona cukrem lub słodzikami wpływa tak samo na organizm jak kawa bez dodatków. gettyimages.com
Udostępnij:
Większość z nas pije kawę codziennie. Naukowcy prześcigają się w badaniu jej właściwości zdrowotnych i co jakiś czas odkrywają nowe korzyści ze spożywania tego popularnego napoju. Wiemy już, że kawa poprawia krążenie krwi, reguluje pracę serca, usprawnia metabolizm oraz działa antyoksydacyjnie. To wszystko sprawia, że zmniejsza ona ryzyko przedwczesnej śmierci, a więc ma wpływ na zwiększenie długości naszego życia. Jednak jej prozdrowotne właściwości możemy zaburzyć, stosując różne dodatki do kawy. Naukowcy postanowili wziąć pod lupę cukier i słodziki. Czy mają one wpływ na wartość zdrowotną kawy? Sprawdź, jak na właściwości kawy wpływa słodzenie jej cukrem i sztucznymi słodzikami.

Spis treści

Jak kawa wpływa na organizm? Jej picie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci

Wcześniejsze badania wiązały spożycie kawy z niższym ryzykiem choroby Parkinsona, chorób serca, cukrzycy typu 2, otyłości, raka wątroby i prostaty oraz innych schorzeń. Jednak w badaniach nie brano pod uwagę kawy słodzonej cukrem lub słodzikami. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych postanowili sprawdzić, czy te słodkie dodatki wpływają na zmianę właściwości kawy, a przede wszystkim na ryzyko przedwczesnej śmierci.

W tym celu badacze przeanalizowali dane pochodzące z brytyjskiego Biobanku od ponad 170 tys. osób w wieku od 37 do 73 lat bez choroby sercowo-naczyniowej lub raka na początku badania.

Analiza trwała 7 lat, a badacze przeanalizowali informacje demograficzne oraz dotyczące stylu życia i diety uczestników. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie The Annals of Internal Medicine.

Badacze wzięli pod uwagę to, czy uczestnicy pili kawę słodzoną cukrem, sztucznymi słodzikami czy niesłodzoną. Następnie zbadali związek spożycia kawy ze śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny oraz śmiertelnością z powodu raka i chorób układu krążenia.

Zobacz także:

Czy kawa z cukrem jest tak samo zdrowa jak bez cukru?

Połowa osób biorących udział w badaniu piła niesłodzoną kawę. Natomiast ci, którzy dodawali cukier, słodzili mniej niż 1,5 łyżeczki cukru.

Okazało się, że umiarkowane spożycie kawy zarówno niesłodzonej, jak i słodzonej cukrem wiązało się z niższym ryzykiem śmierci. Osoby, które piły od 1,5 do 3,5 filiżanek kawy dziennie, niesłodzonej lub posłodzonej 1 łyżeczką cukru, miały o 30 proc. niższe ryzyko śmierci w okresie badania niż ci, którzy nie pili kawy.

Ryzyko zgonu pozostawało niższe u osób, które piły zarówno kawę kofeinową, jak i bezkofeinową. Jednak związek między kawą słodzoną słodzikami a śmiertelnością był mniej spójny.

Takie spożycie kawy wpisuje się we wcześniejsze ustalenia naukowców, którzy uznali za bezpieczne spożywanie od 1 do 4 filiżanek kawy dziennie, co daje maksymalnie 400 mg kofeiny na dobę.

Chcesz żyć dłużej? Nie łudź się – sama kawa nie wystarczy

Pomimo tak zachęcających wniosków dotyczących badań na temat kawy, nie ma wystarczających danych, aby sugerować, że ludzie, którzy obecnie nie piją kawy, powinni koniecznie po nią sięgnąć. Również zbyt duża ilość tego napoju nie działa korzystnie na organizm. Badanie wykazało, że korzyści płynące z kawy zmniejszają się u osób, które codziennie wypijają ponad 4,5 filiżanki kawy.

Badanie ma również pewne braki. Między innymi nie uwzględniało ono zmian w spożyciu kawy w ciągu 7 lat obserwacji, w czasie których niesłodzący kawy uczestnicy mogli zacząć ją dosładzać lub ci słodzący mogli przestać stosować słodziki. Dodatkowo, uczestnicy sami zgłaszali, ile kawy wypijali, co oznacza większe prawdopodobieństwo błędu w podanych danych.

Było to badanie obserwacyjne, które nie bierze pod uwagę innych czynników mających wpływ na zmniejszenie lub zwiększenie ryzyka przedwczesnej śmierci. Dane z badania nie mogą więc jednoznacznie udowodnić, że sama kawa obniża ryzyko śmierci, ponieważ mają na to wpływ również takie czynniki, jak zdrowa dieta czy regularna aktywność fizyczna.

Zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci wynikało z picia kawy niesłodzonej lub posłodzonej tylko jedną łyżeczką cukru. Oznacza to, że kawy dostępne w większości kawiarni, słodzone syropami smakowymi, bitą śmietaną czy z dużą ilością mlecznej pianki zawierają zwykle większe ilości kalorii i tłuszczu, co prawdopodobnie osłabia korzyści płynące z samej kawy.

Prawie 80 proc. Polaków pije kawę! Wśród tych, którzy sięga po nią codziennie, większość spożywa 2-3 filiżanki małej czarnej. Ci, którzy raczą się nią 2-3 razy w tygodniu, najczęściej ograniczają się do filiżanki na dzień – podaje Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat. Czy jednak kawa jest zdrowa? To już nie ulega wątpliwości, jednak na temat „małej czarnej” wciąż krąży wiele niesprawiedliwych opinii. Które informacje są prawdziwe, a które nie? Sprawdź 15 faktów i mitów na temat działania kawy na organizm! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Czy kawa jest zdrowa? TOP 15 faktów i mitów o kawie. Czy kaw...

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

Hasco-Lek

Hasco-lek Ulgix Trawienie Plus 30kaps.

17,99 zł12,80 zł-29%
miejsce #2

USP Zdrowie

Multilac 3 x 20 kaps.

66,89 zł48,30 zł-28%
miejsce #3

CaliVita

CaliVita Nopalin 200 tabl

176,00 zł132,00 zł-25%
miejsce #6

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #7

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie

Materiał oryginalny: Pijesz kawę z cukrem? Sprawdź, jak działa na twój organizm! Czy kawa z cukrem jest równie zdrowa jak ta bez dodatków? Odpowiedź zaskakuje - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kobiet
Dodaj ogłoszenie