NAPAR Z OWOCÓW RÓŻY I ZIÓŁ
Na jesienne chłody w sam raz sprawdzą się napary z ziół. Najlepiej postawić na dziką różę, rumianek i mniszek lekarski. Napój z dodatkiem imbiru zadziała jak naturalny antydepresant, pomoże na dreszcze, ból głowy, stan podgorączkowy i katar. Jak go przygotować?
Składniki:
- 2 szklanki wody
- łyżeczka suszu z owoców róży
- łyżeczka suszu z mniszka lekarskiego
- łyżeczka suszonego rumianku
- 1 cm startego korzenia imbiru
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie napoju jest niezwykle proste. Zalewamy wrzątkiem zioła i pozostawiamy na 10 minut do zaparzenia. Po tym czasie odcedzamy napar, dodajemy starty imbir i miód. Et voilà!
XOCOLATL CALIENTE
Poza zdrowymi naparami warto zaserwować sobie jesienią odrobinę rozgrzewającej przyjemności, jaką zapewni gorąca, gęsta jak budyń hiszpańska czekolada Xocolatl Caliente. Nie zawiera ona mleka, masła ani śmietany, jest więc znacznie zdrowszą alternatywą dla klasycznej gorącej czekolady.
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki utartych goździków
- 360 ml wody
- szczypta cynamonu
- szczypta anyżu
- 3 czubate łyżeczki skrobi kukurydzianej
Skrobię kukurydzianą wsypujemy do garnka i łączymy z 4 łyżeczkami zimnej wody. Mieszamy tak długo, aż konsystencja będzie idealnie jedwabista. Czekoladę wrzucamy do garnka, a następnie dolewamy wodę i rozpuszczoną uprzednio skrobię kukurydzianą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu mieszając nieustannie do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gdy na powierzchni pojawią się bąble, należy zdjąć garnek z palnika. Mieszamy przez kolejne 3-5 minut, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Kto lubi, może dosłodzić miodem. Smacznego!
HERBATA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Napar z jabłek i żurawiny to niezwykle rozgrzewająca opcja na chłodny wieczór. W połączeniu z herbatą tworzy pyszny napój, którym najlepiej rozkoszować się jesienią. Herbata ma także korzystny wpływ na trawienie. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 1 litr wody
- 2 łyżki czarnej herbaty liściastej
- 1 jabłko pokrojone w plasterki
- garść suszonej żurawiny
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
- miód wedle uznania
W dużym dzbanku lub rondelku należy zaparzyć herbatę razem z cynamonem i goździkami. Do naparu dorzucamy następnie pokrojone w plasterki jabłko i żurawinę. Gdy napój przestanie być wrzący, słodzimy wedle uznania miodem. Podawać na gorąco.
NAPAR Z KURKUMY
O niezwykłych właściwościach kurkumy wspominaliśmy w przepisie na złote mleko. Jeśli jednak nie jesteście fanami mleka roślinnego, można z kurkumy przygotować czysty, rozgrzewający, a zarazem orzeźwiający napar.
Składniki:
- 2 niewielkie korzenie kurkumy
- 2 laski cynamonu
- kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm)
- 3 szklanki wody
- sól i syrop klonowy lub miód do smaku
Zagotowujemy wodę w małym garnku. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i wkładamy do niego obrane i pokrojone korzenie kurkumy, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz cynamon. Zostawiamy na 10 minut tak, by całość się zaparzyła. Przelewamy przez sitko napar do kubka i doprawiamy szczyptą soli oraz syropem klonowym lub miodem do smaku.