CHAI LATTE
Chai Latte to wywodzący się z północnych Indii napar o właściwościach leczniczych. Korzenny smak złagodzony mlekiem roślinnym to coś, co powinno przypaść wam do gustu. Napój rozgrzewa organizm i pobudza układ odpornościowy. Zawarta w herbacie teina dostarczy energii, imbir zaopatrzy w antyoksydanty, cynamon poprawi metabolizm, miód zaś zadziała antybakteryjnie.
Składniki:
- 1-2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 4 plasterki imbiru
- 2 goździki ubite w moździerzu
- pół łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu (lub w proszku)
- łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu (lub w proszku)
- 1-2 łyżki miodu
Należy zagotować wodę z cynamonem, kardamonem, goździkami oraz imbirem i zostawić na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy mleko roślinne i ponownie zagotowujemy. Następnie wsypujemy herbatę, zdejmujemy z ognia i zaparzamy przez 3 minuty. Na koniec przelewamy przez sito do kubeczka i słodzimy miodem. Gotowe!
NAPAR Z GRANATU
Granat to owoc o niezwykłych właściwościach leczniczych. Cechuje go skuteczność przeciwko wolnym rodnikom i procesom zapalnym. Wszystko dlatego, że owoce posiadają wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Jak przyrządzić napar z owoców granatu?
Składniki:
- 2 owoce granatu
- 4 łyżki brązowego cukru
Na początku należy przygotować koncentrat z soku z granatu. W tym celu rozgniatamy nasiona w misce tak długo, aż puszczą sok. Następnie do miski dodajemy cukier i mieszamy. Gotowy koncentrat przechowujemy w lodówce do 20 dni. Jak go spożywać?
1. Umieść w szklance 3 łyżeczki koncentratu i zalej wrzątkiem.
lub
2. Dodaj 2 łyżeczki koncentratu do kubka ulubionej herbaty.
Gotowe!
ZŁOTE MLEKO
Jest to jeden ze słynniejszych naparów leczniczych, oparty o mleko kokosowe, kurkumę i opcjonalnie inne przyprawy. Jego niesamowite właściwości wynikają z obecności kurkumy, która ma silne działanie przeciwzapalne, a także przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwnowotworowe. W Indiach napój spożywany jest nawet w celu poprawy elastyczności kręgosłupa i ciała. Złote mleko rozgrzeje, pomoże na przeziębienie i gorączkę, a także poprawi odporność.
UWAGA! By jak najlepiej wchłonąć obecną w kurkumie kurkuminę, należy spożywać ją z czarnym pieprzem. Dlatego przygotowanie złotego mleka wymaga uprzedniego sporządzenia złotej pasty. Jak ją zrobić?
Składniki na złotą pastę:
- 1/2 szklanki kurkumy w proszku
- 1 szklanka wody
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 5 łyżek stołowych oleju kokosowego
Zagotowujemy w garnku wodę z kurkumą i pieprzem i mieszamy tak długo, aż utworzy się rodzaj gęstej pasty (do 10 minut). Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy olej kokosowy. Należy wmieszać go trzepaczką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Gotową pastę, po ostygnięciu, przechowujemy w słoiku w lodówce. Jak przygotować złote mleko?
Składniki na złote mleko:
- 1 łyżka stołowa złotej pasty
- 2 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 1/8 łyżeczki wanilii (opcjonalnie)
- miód naturalny do smaku (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Podgrzej mleko roślinne w garnku razem z łyżką złotej pasty, nie doprowadzając go do wrzenia. Użyj trzepaczki, by połączyć składniki. Po zdjęciu z palnika można opcjonalnie doprawić miodem, cynamonem i wanilią.