Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.
Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.
Śliwki: nie tylko na problemy jelitowe
Suszone śliwki są pożywne, bogate w błonnik, potas oraz witaminy K i A. Są także źródłem przeciwutleniaczy, co sprawia, że mogą zapobiegać nowotworom. Wysoka zawartość błonnika i alkoholu cukrowego (sorbitolu) wpływa to, że śliwki suszone znane są jako naturalny środek przeczyszczający, skuteczny w leczeniu zaparć.
Warto zwrócić uwagę, że o ile stugramowa porcja świeżych śliwek dostarcza średnio 45 kcal, to taka sama porcja śliwek suszonych ma już 267 kcal. Ich spożywanie powinno być regularne, ale należy uwzględniać ich wysokokaloryczność.
Figi: źródło błonnika i składników mineralnych
Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu ich spożycie wskazane jest u osób cierpiących na zaparcia, a także u tych, które mają problemy z nadciśnieniem.
Warto pamiętać, że o ile świeże figi mają zaledwie 74 kcal w 100 g, to figi suszone dostarczają od 250 do 300 kcal i mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego ich spożycie powinny ograniczyć osoby z cukrzycą oraz dbające o linię. Ich spożycie nie jest wskazane u osób cierpiących na biegunki.
Rodzynki: wspomagają pracę serca
Rodzynki, czyli suszone winogrona, mimo że znane są od tysięcy lat, wciąż zaskakują naukowców. Kolejne badania pokazują, że regularne spożywanie tych bakalii wpływa na obniżenie ciśnienia, pomaga kontrować poziom cukru i cholesterolu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę typu 2.
Ponadto rodzynki są bogatym źródłem błonnika, co sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Wpływają także dobrze na układ trawienny, dzięki zawartości wapnia i magnezu wzmacniają kości, a z pomocą witam z grupy B – wzrok. Są jednak dość kaloryczne, zawierają bowiem 299 kcal na 100 g. Należy o tym pamiętać, planując swój codzienny jadłospis.