Owoce suszone plus orzechy: zdrowa mieszanka
Suszone owoce to bogate źródło witamin i składników mineralnych, większość z nich dostarcza jednak także sporej ilości energii. Sprawdź na kolejnych slajdach, które bakalie są najzdrowsze, a które najbardziej kaloryczne.
Morele: kaloryczne i zdrowe
Morele suszone mają wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływają pozytywnie zarówno na wzrok – dzięki zawartości witaminy A, jak i na skórę, dzięki witaminie E. Na jedzeniu bogatych w potas moreli skorzysta także nasze serce.
Suszone morele znane są nie tylko z wyjątkowego smaku i wartości odżywczych, ale także z dużej kaloryczności. Osoby, które chcą przybrać na wadze, powinny często sięgać po suszone morele, bo w każdej stugramowej porcji znajdą aż 300 kcal. Pozostali powinni pilnować liczby zjadanych bakalii.
Jabłka: rodzime bakalie
Suszone jabłka to przede wszystkim bardzo dobre źródło błonnika, dlatego powinny po nie sięgać osoby cierpiące na zaparcia. Są bogate w składniki odżywcze. Znajdziemy w nich: witaminy A, B, a przede wszystkim witaminę C oraz przeciwutleniacz – kwercetynę, wpływającym pozytywnie na układ krążenia.
Suszone jabłka można nie tylko kupić jako gotowy produkt, ale także przygotować samemu w domu, np. przy pomocy maszyny do suszenia owoców. Da nam to pewność, że jemy pełnowartościowy produkt, który nie został wysuszony z dodatkiem cukru. Dodatkowymi plusami są łatwa dostępność i niska cena jabłek.
Żurawina: pomocna w leczeniu zakażeń dróg moczowych
Najbardziej znaną właściwością suszonej żurawiny jest jej dobroczynny wpływ na układ moczowy – zawarte w niej substancje pomagają w pozbywaniu się infekcji bakterią E. coli. Żurawina wykazuje ponadto działania odtruwające i reguluje przemianę materii. Jest bogatym źródłem witamin C i E.
Kupując żurawinę, należy szczególnie uważnie przyjrzeć się składowi na opakowaniu. Producenci lubią dodawać do niej cukry i oleje, które potrafią stanowić nawet połowę składu i znacząco wpływają na kaloryczność owoców, która dochodzi nawet do 200-350 kcal.