Produkty bogate w witaminę E
Witamina ta jest często nazywana witaminą młodości, ponieważ poprawia wygląd skóry, łagodząc też podrażnienia i poparzenia. Jest to również silny antyoksydant, który spowalnia proces starzenia się skóry. Związek ten wykazuje właściwości nawilżające, poprawia koloryt i elastyczność skóry, a także zmniejsza widoczność przebarwień. Najczęściej stanowi składnik kremów do opalania.
Jakie produkty zawierają witaminę E? Są to przede wszystkim:
• oleje roślinne, głównie słonecznikowy, z kiełków pszenicy czy nasion wiesiołka,
• orzechy – migdały, orzechy laskowe, włoskie,
• zarodki nasion zbóż,
• pomidory,
• brukselka,
• szpinak,
• czarna porzeczka,
• brzoskwinie.
Woda
Najważniejsza podczas opalania jest woda, która odpowiada za schładzanie organizmu i właściwe nawilżenie skóry. Jej niedobór sprawia, że staje się ona sucha oraz podatna na podrażnienia. Dodatkowo podczas opalania dochodzi do zwiększonej ucieczki wody wraz z potem. Minimalna dobowa ilość płynów dla kobiet powinna wynosić ok. 2,8 litra, a dla mężczyzn – ok. 3,8 litra. Można też wprowadzić do jadłospisu owoce, które stanowią doskonałe źródło wody, jak również witamin i związków mineralnych.
Jakie owoce i warzywa zawierają znaczne ilości wody? Są to przede wszystkim:
• ogórki,
• pomidory,
• arbuz,
• truskawki,
• grejpfruty,
• pomarańcze,
• mandarynki.
Pamiętaj o filtrze ochronnym
Opalając się pamiętaj o stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka skóry.
Zadbaj o bezpieczeństwo oczu podczas opalania
Chcąc uzyskać piękny odcień opalenizny, nie zapominaj o zasadach bezpiecznego opalania i zawsze noś okulary przeciwsłoneczne.