Zielona herbata
Zielona herbata ceniona jest za działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe, a także wspomagające metabolizm oraz pracę mózgu. Wykazuje także właściwości ochronne przeciw niektórym rodzajom nowotworów. Optymalne wypijanie jest 2-3 filiżanek dziennie.
Maślanka
Maślanka to jeden z najzdrowszych produktów mlecznych. Pomaga nie tylko wzmocnić kości, ale przede wszystkim wspiera mikroflorę bakteryjną jelit, a jednocześnie świetnie nawadnia. Dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń i magnez.
Kombucha
Kombucha, czyli grzyb herbaciany to naturalny probiotyk – zawiera duże ilości szczepów bakterii synbiotycznych oraz drożdży. Ta sfermentowana herbata bogata jest również w antyoksydanty. Dobroczynnie wpływa na układ trawienny i odpornościowy, jednocześnie poprawiając nastrój. Ze względu na niewielką zawartość alkoholu nie powinny pić jej dzieci i kobiety w ciąży. Należy wprowadzać ją do diety stopniowo, dochodząc do maksymalnej dziennej dawki 118 ml.
Soki owocowe
Szklanka niedosładzanego soku owocowego to nie tylko smaczny, ale też zdrowy wybór. Możemy wybrać np. popularny sok pomarańczowy polecany m.in. sercowcom, lub mniej znane, ale wyjątkowo zdrowe soki z: granatu, cierpkiej wiśni czy żurawiny.