Jak zatem skomponować i podać posiłki, aby pobudziły apetyt „od pierwszego wejrzenia” lub nieco go przyhamowały?
Kolory wpływają na apetyt
Oprócz smaku posiłku, bardzo ważne są również elementy towarzyszące, ogólna atmosfera, oświetlenie, nastrój, muzyka, no i oczywiście sposób podania. Jeśli chcemy pobudzić apetyt - wybierzmy zastawę w nasyconych kolorach - intensywnie zieloną, pomarańczową lub żółtą. Gdy zależy nam na tym, by jeść mniej - wybierzmy talerze niebieskie lub szare.
Wielkość ma znaczenie
I to nie tylko wielkość porcji, ale przede wszystkim wielkość talerza. Złudzenie optyczne oszukuje nasz mózg i sprawia, że porcja podana na większym talerzu wydaje nam się mniejsza od takiej samej ilości zaserwowanej w mniejszym naczyniu. Jeśli więc jesteśmy na diecie, użyjmy małych talerzy, natomiast niejadkowi zaserwujmy obiad w najwięszej możliwej zastawie.
Wielkość sztućców również nie jest bez znaczenia. Małe sprawiają, że jemy wolniej i dajemy naszemu mózgowi czas na odebranie sygnałów sytości. Dzięki drobniejszej nakładanej porcji, lepiej rozdrabniamy jedzenie i łatwiej je trawimy.
Ładnie i zdrowo
Doskonałą metodą urozmaicenia posiłków jest dodanie do nich jak najwięszej ilości warzyw. Różnorodna kolorystyka sprawi, że podane dania będą nie tylko bardziej atrakcyjne pod względem estetycznym, ale i zdrowsze.
Pamiętajmy, że zmysł wzroku kieruje nami również w kwestiach żywieniowych. Ładnie podane i apetycznie wyglądające posiłki będą nam od razu bardziej smakowały.
Zobacz także:Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wydało się, co Feldman wyrabiała poza kamerami. Koleżanka z planu obnażyła prawdę
- Smaszcz komentuje nowe dziecko Hakiela. Wspomniała o jego uczuciu z Dominiką
- Zenek Martyniuk nie poleciał do USA przez Daniela? W tle ogromne pieniądze
- Pogrzeb Poznakowskiego z garstką znajomych. Tylko oni pożegnali Trubadura | ZDJĘCIA