Istnieje wiele grup produktów, które – spożywane regularnie – dostarczają dziecku szereg niezbędnych składników odżywczych. Rodzice, którzy dbają o różnorodność w codziennym menu swojej pociechy, pomagają zaspokajać jej szczególne potrzeby żywieniowe. To ogromne wsparcie dla harmonijnego rozwoju młodego organizmu. Planując jadłospis malucha, warto pamiętać, aby nie zabrakło w nim produktów zbożowych. Drogi rodzicu, czy wiesz wszystko na temat roli zbóż w diecie najmłodszych?
1. Zboża to skarbnica składników odżywczych, które wspierają rozwój dziecka
Zboża stają się ważnym elementem codziennej diety w drugim półroczu życia niemowlęcia. Dzięki nim do organizmu dostarczana jest energia, potrzebna maluchowi do koncentracji czy nabywania nowych umiejętności. Zboża to także cenne źródło składników odżywczych:
• witamin z grupy B – wspierających układ nerwowy i metabolizm energetyczny ,
• wapnia, magnezu i fosforu – które biorą udział w budowie kości, odpowiadają za funkcje układu mięśniowego, a także za prawidłowe reakcje na stres ,
• selenu i cynku – wspierających funkcje układu odpornościowego ,
• żelaza – ważnego dla procesów krwiotwórczych i detoksykacji organizmu ,
• potasu – który kontroluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, aktywuje wiele enzymów i bierze udział w metabolizmie węglowodanów oraz białek .
2. Zboża zawierają błonnik, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego
Ziarna zbóż są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera procesy trawienne – jest to szczególnie istotne w pierwszych latach życia, kiedy maluchom często dokuczają zaparcia. Błonnik pobudza wzrost mikroflory jelitowej, wpływa na przesuwanie się treści pokarmowej oraz ułatwia wypróżnianie, wiążąc przy tym substancje toksyczne, które wydala z organizmu
3. Produkty zbożowe ułatwiają wprowadzanie glutenu
Gluten to białko roślinne występujące w niektórych zbożach. Warto wiedzieć, że nie należy opóźniać wprowadzania go do diety dziecka. Produkty zawierające gluten powinny zagościć w jadłospisie niemowlęcia nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia i nie później niż przed ukończonym 12. miesiącem życia . Dobrze rozpocząć od podawania jego niewielkich ilości, przy jednoczesnej obserwacji reakcji dziecka. Nie należy się obawiać o zdrowie dziecka, jeśli ktoś w rodzinie ma alergię pokarmową lub nietolerancję na gluten – unikanie alergenów nie zmniejsza ryzyka wystąpienia alergii. Zboża, które zawierają gluten, to pszenica (np. kasza manna czy orkiszowa), jęczmień oraz żyto. Zboża bezglutenowe to ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, teff czy sorgo.