1 z 13
Jak zrobić chleb w domu? To wcale nie trudne – choć apetyt...
fot. pinkyone/123RF

Przepis na chleb – domowy bochenek na 10 sposobów [PROSTE PRZEPISY]

Jak zrobić chleb w domu? To wcale nie trudne – choć apetyt rośnie w miarę jedzenia i po przygotowaniu kilku łatwych bochenków ma się ochotę na więcej eksperymentów!

Domowy chleb to lepsza alternatywa dla tego dostępnego w większości sklepów – łatwo się o tym przekonać, czytając długi skład niektórych wypieków. Można przygotować je z wysokiej jakości składników, również z mąki bezglutenowej. Jest to więc dobra opcja dla osób z nadwrażliwością pokarmową oraz wszystkich tych, którzy cenią smaczne pieczywo.

Własnoręcznie przygotowany chleb wspaniale pachnie i smakuje, a dzięki temu, że jest zdrowy, można śmiało jeść go każdego dnia!

Wypróbuj 10 przepisów na chleb – m.in. na zakwasie, bezglutenowy, razowy, pełnoziarnisty, żytni, orkiszowy, graham, bez mąki i inne!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Wskazówki dotyczące sposobu przygotowania chleba znajdziesz w naszym artykule.

2 z 13
Składniki: 600 g mąki graham, 170 g mąki pszennej chlebowej,...
fot. Olga Traskevych/123RF

Chleb graham

Składniki: 600 g mąki graham, 170 g mąki pszennej chlebowej, 390 ml wody, 15 g soli, 20 g drożdży, 40 g melasy lub miodu, 45 g oleju

Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże z odrobiną wody i mieszaj w mikserze wszystkie składniki przez 3 min, a następnie z większą szybkością przez kolejne 3 min do uzyskania kleistego ciasta, po czym odstaw je na 60 min w miejsce o temp. 24 stopni.
2. Podziel ciasto na 2 porcje, delikatnie uformuj bochenki, posyp mąką, odłóż na blachę na 30 min, natnij i odłóż na 10 min.
3. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 20-25 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.

3 z 13
Składniki: 830 g mąki pszennej chlebowej, 80 g mąki żytniej...
fot. costaricacurious0/pixabay.com

Chleb pszenny na zakwasie

Składniki: 830 g mąki pszennej chlebowej, 80 g mąki żytniej chlebowej, 590 ml wody, 20 g soli, 40 g gęstego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii)

Przygotowanie:
1. Połącz zakwas z 90 ml wody, dodaj 130 g mąki chlebowej i 20 g mąki żytniej, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
2. Wymieszaj w mikserze na wolnych obrotach resztę składników oprócz soli, a gdy się połączą, przykryj misę folią i odstaw na 25 min w miejsce o temp. 24 stopni.
3. Dodaj do misy zaczyn i sól, mieszaj 2-3 min do uzyskania średnio gęstej i elastycznej konsystencji ciasta, po czym odstaw je na 2,5 godziny w miejsce o temp. jw.
4. Po 50 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta, a następnie powtórz te czynności po kolejnych 50 minutach.
5. Podziel ciasto na pół, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odstaw na 10-20 min.
6. Uformuj bochenki, włóż je do koszyków posypanych mąką i odstaw na 2,5 godz.
7. Przełóż bochenki na blachę i piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 40-45 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.

4 z 13
Składniki: 180 g płatków owsianych, 150 g nasion...
fot. Patryk Kośmider/123RF

Bezglutenowy chleb z ziaren (bez mąki)

Składniki: 180 g płatków owsianych, 150 g nasion słonecznika, 130 g siemienia lnianego, 100 g pestek dyni, 80 g orzechów laskowych, 70 g mielonego siemienia lnianego, 20 g nasion babki płesznik, 7 g soli, 370 ml wody, 30 g melasy, 60 g oleju

Przygotowanie:
1. Połącz w mikserze wszystkie suche składniki, dodaj te płynne, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godz.
2. Wyłóż pergaminem 2 prostokątne foremki i włóż do nich po porcji ciasta, po czym dokładnie ugnieć dłonią.
3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 min, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz 30 min, a po wyjęciu z pieca odstaw wyjmij bochenki z foremek i ostudź na stelażu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Odważnie, młodzieżowo i z pazurem. Bogna Sworowska zaszalała ze stylizacją

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania