Produkty mleczne i inne zawierające laktozę
Wzdęcia po spożyciu mleka i jego nieukwaszonych przetworów to objaw złej tolerancji cukru mlecznego laktozy. W osób z jej nietolerancją niekorzystne działanie mają też produkty fermentowane, takie jak np. jogurt czy ser, które zawierają znacznie mniejsze jej ilości. Szacuje się, że na nietolerancję laktozy cierpi nawet 75 proc. społeczeństwa na świecie, w tym 17-37 proc. Polaków. Jej źródłem są też produkty z dodatkiem laktozy, głównie te wysokoprzetworzone, jak również suplementy diety i leki.
Napoje gazowane
Picie gazowanych napojów powoduje połykanie dwutlenku węgla, który może zostać uwięziony w układzie trawienia. Co więcej, słodkie napoje najczęściej są słodzone fruktozą (np. syropem glukozowo-fruktozowym), która przez wiele osób nie jest dobrze tolerowana i również wywołuje wzdęcia.
Gumy do żucia
Żucie gumy powoduje połykanie dużych ilości powietrza, a zawarte w nich alkohole cukrowe przyczyniają się do nadprodukcji gazów. Co więcej, zawarte w gumach sztuczne słodziki powodują zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej na korzyść niekorzystnych bakterii, m.in. gnilnych.