5 z 12
Im więcej tłuszczu zawiera danie, tym wolniej jest trawione....
fot. stockbroker/123RF

Tłuste jedzenie, zwłaszcza fast food

Im więcej tłuszczu zawiera danie, tym wolniej jest trawione. To powód, dla którego powstaje z niego więcej gazów. Szczególnie niekorzystne są dania smażone, które są ciężkie do strawienia. Jedzenie o największej zawartości tłuszczu to zwłaszcza fast-food, który jest pozbawiony korzystnych związków, zwłaszcza błonnika. Niskie spożycie tego związku przyczynia się do powstawania zaparć, w których treść pokarmowa ulega niekorzystnym procesom w powstaniem nieprzyjemnie pachnących związków.

6 z 12
Szczególne silne działanie powodujące wzdęcia mają produkty...
fot. anaterate/pixabay.com

Pszenica i inne zboża glutenowe

Szczególne silne działanie powodujące wzdęcia mają produkty pełnoziarniste ze zbóż takich jak pszenica, orkisz i żyto, a także jęczmień czy kamut. Poza błonnikiem i rafinozą mają w sobie również gluten, który u osób na niego nadwrażliwych (albo z dużych dawkach) powoduje dolegliwości wiążące się z nadprodukcją gazów. Szczególnie niepolecane jest też białe pieczywo, m.in. bułki, które zawierają dodatek oczyszczonego glutenu.

7 z 12
Sorbitol, mannitol czy ksylitol to wszystko alkohole...
fot. LeoNeoBoy/pixabay.com

Alkohole cukrowe, czyli poliole

Sorbitol, mannitol czy ksylitol to wszystko alkohole cukrowe, używane w produktach przetworzonych w charakterze słodzików. Są one w większości niestawne i ulegają rozkładowi w końcowym odcinku układu pokarmowego, powodując wzdęcie i biegunkę. Stąd na gumach do żucia obowiązkowe jest ostrzeżenie, że spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Różne rodzaje tych związków powodują różne natężenie objawów. Najsilniej działa sorbitol, występujący naturalnie zwłaszcza w suszonych owocach, m.in. morelach i śliwkach. To dlatego te drugie są popularnym środkiem przyspieszającym pasaż jelitowy.

8 z 12
Nie dość, że zawiera dwutlenek węgla, który połykamy razem z...
fot. 123RF

Piwo

Nie dość, że zawiera dwutlenek węgla, który połykamy razem z napojem, to jeszcze zawiera pewne ilości glutenu ze słodu jęczmiennego, który u wielu osób może działać gazotwórczo.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę.  Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę. Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Modelka, która zawróciła w głowie jednemu z najpotężniejszych mężczyzn na świecie

O TYM SIĘ MÓWI
Modelka, która zawróciła w głowie jednemu z najpotężniejszych mężczyzn na świecie

Nietypowa aranżacja wnętrza domu Kayah dosłownie zwala z nóg. Wszystko przez podłogę

Nietypowa aranżacja wnętrza domu Kayah dosłownie zwala z nóg. Wszystko przez podłogę

Zobacz również

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Modelka, która zawróciła w głowie jednemu z najpotężniejszych mężczyzn na świecie

O TYM SIĘ MÓWI
Modelka, która zawróciła w głowie jednemu z najpotężniejszych mężczyzn na świecie