1/11
Chcesz mieć bardziej płaski brzuch i nie odczuwać...
fot. Khosrork/GettyImages

Top 10 produktów powodujących wzdęcia

Chcesz mieć bardziej płaski brzuch i nie odczuwać dyskomfortu po jedzeniu? Uważaj na gazotwórcze jedzenie! Na kolejnych slajdach sprawdź, jakie są najbardziej wzdymające produkty i potrawy.

Powstawanie gazów w jelicie to rzecz normalna, zwłaszcza po spożyciu niektórych produktów lub w sytuacjach, gdy przy jedzeniu połykamy powietrze. Uporczywe wzdęcia bywają jednak sygnałem choroby, więc jeśli wyeliminowania pokarmów pokarmów nie przynosi poprawy samopoczucia, należy zwrócić się po poradę do lekarza.

2/11
Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem...
fot. Ildi Papp/123RF

Cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe

Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem oligosacharydów, m.in. trójcukru o nazwie rafinoza, który nie ulega trawieniu w organizmie, a jest rozkładany przez obecne z jelicie bakterie. W wyniku fermentacji powstają z niej gazy takie jak dwutlenek węgla, wodór i metan. Podobne działanie ma zawarty w tych roślinach błonnik. Towarzyszą mu związki siarkowe, które dodatkowo zwiększają ich działanie gazotwórcze. Jeśli cebula czy czosnek są dodatkowo smażone (jak np. onion rings w panierce), efekt wzdymający jest maksymalny.

3/11
Rośliny spokrewnione z kapustą (a więc także brukselka,...
fot. Arkadiusz Fajer/123RF

Kapusta i inne rośliny krzyżowe

Rośliny spokrewnione z kapustą (a więc także brukselka, brokuły czy kalafior) są źródłem błonnika i fermentującej w układzie pokarmowym rafinozy. Wzdęciom sprzyja też jedzenie kapusty kiszonej i przygotowanych z niej dań, szczególnie bigosu z dużym dodatkiem tłustego mięsa i ciężkostrawnych grzybów.

4/11
Źródłem gazów jest też zawarty w strączkach błonnik i...
fot. kalhh/pixabay.com

Fasola, groch i inne nasiona strączkowe

Źródłem gazów jest też zawarty w strączkach błonnik i rafinoza. Jeszcze bardziej wzdymające są połączenia fasoli czy grochu z cebulą i tłustym mięsem (jak np. w grochówce czy fasolce po bretońsku), zwłaszcza, jeśli składniki są smażone.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tak się zmieniała jedna z najpopularniejszych wokalistek w czasach PRL-u

Tak się zmieniała jedna z najpopularniejszych wokalistek w czasach PRL-u

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Wygodne i stylowe. Oto najmodniejsza propozycja na komunijną stylizację

Wygodne i stylowe. Oto najmodniejsza propozycja na komunijną stylizację

Zobacz również

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy. Pamiętacie tamte czasy?

Tak się zmieniała jedna z najpopularniejszych wokalistek w czasach PRL-u

Tak się zmieniała jedna z najpopularniejszych wokalistek w czasach PRL-u