Jak zacząć post?
Aby dobrze się czuć przy głodówce, warto przygotować do niej organizm. W pierwszej kolejności dobrze jest zastąpić niezdrową, wysokoprzetworzoną żywność wartościowymi posiłkami, uwzględniając w nich jak najwięcej naturalnych produktów roślinnych, przede wszystkim warzyw i owoców. Przed samą głodówką warto zjadać też mniejsze porcje jedzenia, ale częściej.
Jak przerwać głodówkę?
Po wielu godzinach niejedzenia mamy zwykle ochotę na wysokokaloryczne produkty i dania, warto jednak sięgnąć po coś lekkostrawnego i zdrowego – zwłaszcza, że chcąc zachować odpowiednią długość postu, w ciągu dnia mamy do dyspozycji mniej czasu na jedzenie. Taki posiłek powinien być więc niewielki, ale odżywczy. Aby lepiej wypełnić żołądek, można sięgnąć np. po warzywną zupę.
Jak wprowadzić regularne posty?
Najlepiej zrobić to cyklicznie – metoda ta nosi nazwę przerywanych postów (a także naprzemiennych bądź diety IF). Najbardziej zalecanym rozwiązaniem jest skorzystanie z opracowanych już wytycznych takiej kuracji, która ma wiele różnych odmian. Jedną z bardziej przystępnych jest dieta 5:2, w której okresowy post stosuje się tylko w 2 dni w tygodniu. Spożywa się wtedy tylko niewielkie posiłki, które dostarczają w sumie 500 kcal, a w pozostałe dni można jeść normalnie, choć z rozsądkiem!
Podczas głodówki czystą wodę można, a wręcz trzeba pić do woli!