5/10
Składniki (1 porcja):...
fot. 123RF

Wytrawny twarożek z chrupkim pieczywem

Składniki (1 porcja):
• twaróg ok. ½ kostki,
• kilka łyżek jogurtu, mleka, a nawet wody do nadania pożądanej konsystencji,
• dodatki: np. pokrojone oliwki, suszone pomidory, świeże warzywa, konserwowe ogórki lub szczypiorek,
• zioła: oregano, bazylia, papryka słodka i pieprz oraz sól,
• kilka kromek pełnoziarnistego, chrupkiego pieczywa.

Sposób przygotowania: W miseczce rozdrobnij biały ser i dodaj jogurt oraz zioła. Wymieszaj, aby stworzyć gęstą kremową konsystencję. Dodaj pokrojone dodatki, jakie znajdziesz w swojej lodówce. Masę rozłóż na pieczywie.

6/10
Składniki (1 porcja):...
fot. Pixabay.com

Owsiany omlet na słodko z owocami

Składniki (1 porcja):
• 2 jajka,
• 2-3 łyżki płatków owsianych albo dowolnej mąki,
• dodatkowo: łyżka suszonych owoców, łyżeczka kakao,
• łyżeczka oleju rzepakowego,
• dowolne owoce: jabłka, kiwi, banan, pomarańcza.

Sposób wykonania: Płatki lub mąkę wymieszane z kakao i suszonymi owocami zalej wrzątkiem i poczekaj, aż namiękną. Potem dodaj jaja, wymieszaj i wylej masę na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień na najmniejszy płomień. Odczekaj, aż góra zmięknie, a wtedy przewróć na drugą stronę. Podaj omlet z dowolnymi owocami.

7/10
Składniki (1 porcja):...
fot. 123RF

Warzywny omlet fritatta

Składniki (1 porcja):
• 2-3 jaja,
• dowolne warzywa (ok. 200 g) np. cukinia, cebula, pieczarki, szpinak, papryka, pomidor, mieszanka mrożonych warzyw (każde, jakie można podsmażyć),
• łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy,
• zioła do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany,
• pieczywo.

Sposób przygotowania: Na patelnię wlej olej, a po chwili dodaj pokrojone warzywa. Podsmaż je chwilę, aż będą lekko rumiane. Wówczas wlej rozbełtane z przyprawami jaja. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż góra omletu się zetnie – wtedy przerzuć go na chwilkę na drugą stronę. Zjedz z kromką pieczywa.

8/10
Składniki (1 porcja):...
fot. 123rf

Jajecznica z dodatkami i pieczywem

Składniki (1 porcja):
• 2 jaja,
• łyżeczka oleju rzepakowego, oliwy lub klarowanego masła,
• papryka, cebula, pieczarki, cukinia, pomidory, grzyby – ok. 200 g dowolnych warzyw,
• 2 plasterki wędliny,
• 2 kromki pieczywa, najlepiej razowego na zakwasie.

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż dodatki. Gdy lekko się zarumienią, dodaj jaja oraz przyprawy i przygotuj jajecznicę. Zjedz ją z pieczywem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!

Zobacz również

Oni mają polskie korzenie! Amerykańscy celebryci powiązani z Polską

Oni mają polskie korzenie! Amerykańscy celebryci powiązani z Polską

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!