5/7
Sałatka z cukinią i szynką...
fot. Materiały prasowe ZM Pekpol

Sałatka z cukinią i szynką

Sałatka z cukinią i szynką

Składniki
[lista]
[*]cukinia,
[*]pomidor,
[*]25 g szynki,
[*]natka pietruszki,
[*]sól, pieprz,
[*]musztarda,
[*]oliwa z oliwek
[/lista]

Wykonanie

Cukinię myjemy, kroimy w długie paski, doprawiamy przyprawami i lekko podsmażamy na patelni na małym ogniu aż zmięknie.

Szynkę kroimy także w paski, a pomidory na cząstki.

Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę i skrapiamy oliwą z oliwek.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i podajemy na zimno.


Przepis marki Pekpol

6/7
Zapiekanka z cukinii i jajek...
fot. Hanna Wieczorek

Zapiekanka z cukinii i jajek

Zapiekanka z cukinii i jajek

Składniki
[lista]
[*]kilogram cukinii
[*]100 g startego sera Gruyčre (można zastąpić parmezanem)
[*]8 łyżek mleka
[*]6 jajek
[*]20 liści bazylii
[*]olej lub oliwa do smażenia
[*]sól i pieprz do smaku
[/lista]

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Umytą, ale nie obraną cukinię kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cukinię doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez około 10 minut na małym ogniu.

W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy osiem łyżek mleka, bazylię i starty ser. Tak przygotowane jajka wylewamy na podsmażoną cukinię i mieszamy. Naszą mieszankę przelewamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem i oprószonego mąką).

Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Możemy zjeść ją na ciepło lub podać na zimno z majonezem i sosem pomidorowym.

[/lista]

7/7
Ciasto z cukinią i pomidorami...
fot. Hanna Wieczorek

Tarta z cukinią

Ciasto z cukinią i pomidorami

Składniki
[lista]
[*]gotowe wytrawne ciasto francuskie lub kruche,
[*]2 cukinie (możemy zastąpić je patisonami),
[*]puszka obranych pomidorów,
[*]200 g pokrojonego w kostkę boczku,
[*]starty parmezan,
[*]2 jajka,
[*]łyżka świeżej śmietany,
[*]sól i pieprz do smaku,
[*]oregano
[/lista]

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza.

Obraną cukinię i patisony trzemy na tarce (lub rozdrabniamy blenderem), natkę pietruszki siekamy. Podsmażamy bekon w dwóch łyżkach oliwy, dodajemy patisony cukinię oraz natkę pietruszki, pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, posiekany czosnek, a następnie dusimy około 20 minut na małym ogniu (w tym czasie sok powinien odparować).

Dno foremki wykładamy ciastem, na które kładziemy duszone warzywa, posypujemy parmezanem.

Ubijamy dwa jajka ze śmietaną i zalewamy nimi warzywa, posypujemy tartym serem i zapiekamy pół godziny w piekarniku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na shownews.pl

Zobacz również

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!

Polecamy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!