5 z 8
Sałatka z cukinią i szynką...
fot. Materiały prasowe ZM Pekpol

Sałatka z cukinią i szynką

Sałatka z cukinią i szynką

Składniki
[lista]
[*]cukinia,
[*]pomidor,
[*]25 g szynki,
[*]natka pietruszki,
[*]sól, pieprz,
[*]musztarda,
[*]oliwa z oliwek
[/lista]

Wykonanie

Cukinię myjemy, kroimy w długie paski, doprawiamy przyprawami i lekko podsmażamy na patelni na małym ogniu aż zmięknie.

Szynkę kroimy także w paski, a pomidory na cząstki.

Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę i skrapiamy oliwą z oliwek.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i podajemy na zimno.


Przepis marki Pekpol

6 z 8
Zapiekanka z cukinii i jajek...
fot. Hanna Wieczorek

Zapiekanka z cukinii i jajek

Zapiekanka z cukinii i jajek

Składniki
[lista]
[*]kilogram cukinii
[*]100 g startego sera Gruyčre (można zastąpić parmezanem)
[*]8 łyżek mleka
[*]6 jajek
[*]20 liści bazylii
[*]olej lub oliwa do smażenia
[*]sól i pieprz do smaku
[/lista]

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Umytą, ale nie obraną cukinię kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cukinię doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez około 10 minut na małym ogniu.

W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy osiem łyżek mleka, bazylię i starty ser. Tak przygotowane jajka wylewamy na podsmażoną cukinię i mieszamy. Naszą mieszankę przelewamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem i oprószonego mąką).

Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Możemy zjeść ją na ciepło lub podać na zimno z majonezem i sosem pomidorowym.

[/lista]

7 z 8
Ciasto z cukinią i pomidorami...
fot. Hanna Wieczorek

Tarta z cukinią

Ciasto z cukinią i pomidorami

Składniki
[lista]
[*]gotowe wytrawne ciasto francuskie lub kruche,
[*]2 cukinie (możemy zastąpić je patisonami),
[*]puszka obranych pomidorów,
[*]200 g pokrojonego w kostkę boczku,
[*]starty parmezan,
[*]2 jajka,
[*]łyżka świeżej śmietany,
[*]sól i pieprz do smaku,
[*]oregano
[/lista]

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza.

Obraną cukinię i patisony trzemy na tarce (lub rozdrabniamy blenderem), natkę pietruszki siekamy. Podsmażamy bekon w dwóch łyżkach oliwy, dodajemy patisony cukinię oraz natkę pietruszki, pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, posiekany czosnek, a następnie dusimy około 20 minut na małym ogniu (w tym czasie sok powinien odparować).

Dno foremki wykładamy ciastem, na które kładziemy duszone warzywa, posypujemy parmezanem.

Ubijamy dwa jajka ze śmietaną i zalewamy nimi warzywa, posypujemy tartym serem i zapiekamy pół godziny w piekarniku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Zobacz również

Ona starsza od niego o 41 lat? Takie historie u polskich gwiazd! Pary z różnicą wieku

Ona starsza od niego o 41 lat? Takie historie u polskich gwiazd! Pary z różnicą wieku

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata

Najlepsze stylizacje Melanii Trump. Tak zapisuje się w pamięci Amerykanów i świata

Polecamy

Ona starsza od niego o 41 lat? Takie historie u polskich gwiazd! Pary z różnicą wieku

Ona starsza od niego o 41 lat? Takie historie u polskich gwiazd! Pary z różnicą wieku

Modelka, która zawróciła w głowie jednemu z najpotężniejszych mężczyzn na świecie

O TYM SIĘ MÓWI
Modelka, która zawróciła w głowie jednemu z najpotężniejszych mężczyzn na świecie

Nietypowa aranżacja wnętrza domu Kayah dosłownie zwala z nóg. Wszystko przez podłogę

Nietypowa aranżacja wnętrza domu Kayah dosłownie zwala z nóg. Wszystko przez podłogę