Sałatka z cukinią i szynką
Sałatka z cukinią i szynką
Składniki
[lista]
[*]cukinia,
[*]pomidor,
[*]25 g szynki,
[*]natka pietruszki,
[*]sól, pieprz,
[*]musztarda,
[*]oliwa z oliwek
[/lista]
Wykonanie
Cukinię myjemy, kroimy w długie paski, doprawiamy przyprawami i lekko podsmażamy na patelni na małym ogniu aż zmięknie.
Szynkę kroimy także w paski, a pomidory na cząstki.
Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy musztardę i skrapiamy oliwą z oliwek.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i podajemy na zimno.
Przepis marki Pekpol
Zapiekanka z cukinii i jajek
Zapiekanka z cukinii i jajek
Składniki
[lista]
[*]kilogram cukinii
[*]100 g startego sera Gruyčre (można zastąpić parmezanem)
[*]8 łyżek mleka
[*]6 jajek
[*]20 liści bazylii
[*]olej lub oliwa do smażenia
[*]sól i pieprz do smaku
[/lista]
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Umytą, ale nie obraną cukinię kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cukinię doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez około 10 minut na małym ogniu.
W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy osiem łyżek mleka, bazylię i starty ser. Tak przygotowane jajka wylewamy na podsmażoną cukinię i mieszamy. Naszą mieszankę przelewamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem i oprószonego mąką).
Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Możemy zjeść ją na ciepło lub podać na zimno z majonezem i sosem pomidorowym.
[/lista]
Tarta z cukinią
Ciasto z cukinią i pomidorami
Składniki
[lista]
[*]gotowe wytrawne ciasto francuskie lub kruche,
[*]2 cukinie (możemy zastąpić je patisonami),
[*]puszka obranych pomidorów,
[*]200 g pokrojonego w kostkę boczku,
[*]starty parmezan,
[*]2 jajka,
[*]łyżka świeżej śmietany,
[*]sól i pieprz do smaku,
[*]oregano
[/lista]
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Celsjusza.
Obraną cukinię i patisony trzemy na tarce (lub rozdrabniamy blenderem), natkę pietruszki siekamy. Podsmażamy bekon w dwóch łyżkach oliwy, dodajemy patisony cukinię oraz natkę pietruszki, pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, posiekany czosnek, a następnie dusimy około 20 minut na małym ogniu (w tym czasie sok powinien odparować).
Dno foremki wykładamy ciastem, na które kładziemy duszone warzywa, posypujemy parmezanem.
Ubijamy dwa jajka ze śmietaną i zalewamy nimi warzywa, posypujemy tartym serem i zapiekamy pół godziny w piekarniku.