Omlet z syropem z kwiatów lawendy
Składniki:
świeże borówki
kilka łyżek syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6)
2 jajka
2 łyżeczki mąki pszennej
4 łyżeczki śmietany 12 procent
Sposób przygotowania:
Borówki zalać syropem, marynować ok. 30 minut. Jajka roztrzepać trzepaczką na puszystą masę. Dodać mąkę, śmietanę i wymieszać na jednolitą masę. Usmażyć na maśle do zrumienienia. Gotowy omlet polać obficie syropem z kwiatów lawendy z borówkami.
Piersi kaczki w syropie z kwiatów lawendy
Składniki:
dwie piersi z kaczki
Marynata:
6 łyżek syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6)
1 łyżka oleju ryżowego
8 ziaren jałowca
3 liście laurowe
1 szczypta chili
4 gałązki świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżej mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać piersi z kaczki. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi obsmażyć na patelni (najpierw od strony skóry !) do zrumienienia z obu stron. Następnie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 °C, na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika dać mięsu odpocząć przez około 10 minut. Można podawać z borówkami.
Redykołka z sosie lawendowym
z różowym pieprzem, suską sechlońską, czipsem z kiełbasy lisieckiej i grzanką z obwarzanka.
Składniki
redykołka (biała) - 1 szt;
syrop z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6) – 1,5 łyżki
różowy pieprz – ok. 10 szt
suska sechlońska – 1 szt
kiełbasa lisiecka – kilka plastrów
obwarzanek krakowski
odrobina masła
Sposób wykonania:
Kiełbasę lisiecką pokroić w cienkie plastry – grillować na patelni do chrupkości. Obwarzanka pokroić w plastry, posmarować cienko masłem z oby stron – grillować ok. 2 min z każdej strony. Redykołkę grillować ok. 2 min z każdej strony. W tym czasie Syrop z Kwiatów Lawendy wlać na patelnie lub do płaskiego rondla, dodać różowy pieprz i suskę sechlońską, podgrzewać do momentu zagotowania syropu. Tak powstałym sosem polać redykołkę. Podawać niezwłocznie z czipsem i grzanką.Czas wykonania 15 – 20 min.
Rurki z kremem mascarpone z hydrolatem z kwiatów lawendy i karmelizowaną gruszką
Składniki:
250 g serka mascarpone
50 g kwaśnej śmietany 12
2 łyżeczki hydrolatu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6)
2 czubate łyżeczki cukru pudru (do kremu) oraz cukier do panierowania gruszki
rurki
gruszka
kilka listów świeżej melisy
lawenda kulinarna (Lavendziarnia Stoki 6)
Sposób przygotowania:
Gruszkę obrać ze skóry, pokroić na plastry 0,5 - 1 cm, obtoczyć/panierować w cukrze pudrze. Karmelizować na rozgrzanej patelni po ok. 1 minucie z każdej strony. Serek utrzeć ze śmietaną, cukrem i Hydrolatem z kwiatów lawendy na jednolitą masę. Powstały krem posypać listkami świeżej mięty pociętymi na cienkie paski i Lawendą kulinarną. Podać z karmelizowaną gruszką i rurkami.