Zobaczcie przepisy z lawendą w roli głównej.
Buraczki marynowane w occie z kwiatów lawendy
Składniki:
4 szt. średnich czerwonych buraków
400 ml octu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6)
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju ryżowego
2 szczypty rozmarynu
6 szt. ziela angielskiego
4 szt. liści laurowych
4 szt. goździków
8 szt. czarnego pieprzu
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Buraczki ugotować w skórkach. Po ostudzeniu obrać, pokroić w plasterki i ułożyć w słoiku. Następnie zalać octem z kwiatów lawendy, miodem, olejem i przyprawami. Marynować w lodówce ok. 24 godzin.
Pieczony camembert z sosem lawendowym, figą i różowym pieprzem
Składniki
1 szt sera camembert 120 g
3 łyżki syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6)
10-12 sztuk różowego pieprzu
świeża figa
świeża truskawka
Sposób przygotowania:
Ser, ogrzany do temperatury pokojowej, piec na papierze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. W tym czasie Syrop z kwiatów lawendy wraz z różowym pieprzem trochę zredukować na patelni. Gdy syrop zacznie gęstnieć dodać pokrojoną w ósemki figę. Figę tak karmelizować po ok. 1 minucie z każdej strony. Ser podać polany sosem lawendowym z figą i pieprzem, ozdobić świeżą truskawką.
Lemoniada lawendowa
Składniki:
100 ml syropu z kwiatów lawendy (Lavendziarnia Stoki 6)
1 litr wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej)
kilka plasterków cytryny
świeża mięta lub melisa
Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatów lawendy zalać dobrze schłodzoną wodą, wymieszać. Dodać plasterki cytryny i świeżą miętę lub melisę.