Lubisz risotto? Spróbuj kaszotto z grzybami. To danie, którym zachwyci się twoja rodzina! [PRZEPIS]

JW
Kaszott0 z grzybami
Kaszott0 z grzybami Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
W programie Od kuchni wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, radzimy krok po kroku, jak przyrządzić w domu restauracyjne dania. Dziś na tapetę wzięliśmy - borowika. To jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Można go spotkać w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej nieopodal sosen świerków i buków. Jego smak i zapach nie ma sobie równych. Jest także uważany za jednego z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Przyrządzimy więc kaszotto z grzybami.

Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego Marcina

Jesień to pora roku która kojarzy się nierozerwalnie z grzybami. Borowiki, maślaki, prawdziwki, rydze goszczą na naszych stołach od wieków, ale to na jesień mamy okazję spróbować ich na świeżo prosto z lasu. Grzyby wbrew obiegowej opinii, że nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, zawierają ogrom witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wartość odżywcza grzybów do złudzenia przypomina tą którą ma kefir. Zawierają one łatwo przyswajalne białko (najwięcej pieczarki, prawdziwki i borowiki), węglowodany, a także szereg mikroelementów  i… co może zaskakiwać naturalne antybiotyki! Spośród witamin obecnych w grzybach możemy wymienić witaminę A (najwięcej znajdziemy jej w kurkach), witaminę B1 i B2 oraz witaminę D. Składają się w 90 % z wody, zatem ich kaloryczność nie jest zbyt wysoka.


Kaszotto z białej kaszy gryczanej z borowikami

Składniki na 4 porcje:

1 l bulion warzywnego
400 g białej kaszy gryczanej
400 g borowików
50 g białej cebuli
200 ml białego wytrawnego wina
30 g masła (2 łyżki)
40 g natki pietruszki 
80 ml oliwy z oliwek
40 g heblowanego sera parmezan
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Krok 1 - Na oliwie podsmażamy, aż się zeszkli, drobno posiekana cebulę, dodajemy białą kaszę gryczaną i przesmażamy całość dokładnie mieszając. 
Krok 2 - Zalewamy ją winem i gdy się odparuje dodajemy ok. 1/4 bulionu.
Krok 3 - Kiedy kasza zacznie wchłaniać bulion, stopniowo dolewamy kolejną jego porcję i powtarzamy tą czynność aż do wykorzystania całego bulionu.
Krok 4 - Na maśle podsmażamy borowiki, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5 - Kaszę łączymy z podsmażonymi grzybami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Krok 6 - Gotowe kaszotto dekorujemy heblowanym serem parmezan.

Przepis na kaszotto z borowikami znajdziesz także w sobotnim papierowym wydaniu Gazety Wrocławskiej.

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Kaszotto uwielbiam i powiem Wam ze teraz jak jest dużo warzyw to też czesto przygotowuje na obiad. I zgadzam sie z Tobą ze kasze Marysia z Polo są naprawde pyszne. Gotują sie idealnie i szybko. Polecam.
b
blanka09
Ojej kaszotto to ja wprost uwielbiam. Kwestia tylko kupienia dobrej kaszy. Ja kupuje taki cały 1 kg w opakowaniu w Polomarkecie. To są ich kasze Marysia - całkiem ok., nie różnią się od markowych kasz.
G
Gość
Robiłam także z kurkami i z kaszy gryczanej prażonej, ale także wyszło przepyszne.

Proste, ale jakże smaczne, danie.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet