reklama

Lubisz risotto? Spróbuj kaszotto z grzybami. To danie, którym zachwyci się twoja rodzina! [PRZEPIS]

jwZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (11 zdjęć)
W programie Od kuchni wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, radzimy krok po kroku, jak przyrządzić w domu restauracyjne dania. Dziś na tapetę wzięliśmy - borowika. To jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Można go spotkać w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej nieopodal sosen świerków i buków. Jego smak i zapach nie ma sobie równych. Jest także uważany za jednego z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Przyrządzimy więc kaszotto z grzybami.

Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego Marcina

Jesień to pora roku która kojarzy się nierozerwalnie z grzybami. Borowiki, maślaki, prawdziwki, rydze goszczą na naszych stołach od wieków, ale to na jesień mamy okazję spróbować ich na świeżo prosto z lasu. Grzyby wbrew obiegowej opinii, że nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, zawierają ogrom witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wartość odżywcza grzybów do złudzenia przypomina tą którą ma kefir. Zawierają one łatwo przyswajalne białko (najwięcej pieczarki, prawdziwki i borowiki), węglowodany, a także szereg mikroelementów  i… co może zaskakiwać naturalne antybiotyki! Spośród witamin obecnych w grzybach możemy wymienić witaminę A (najwięcej znajdziemy jej w kurkach), witaminę B1 i B2 oraz witaminę D. Składają się w 90 % z wody, zatem ich kaloryczność nie jest zbyt wysoka.


Kaszotto z białej kaszy gryczanej z borowikami

Składniki na 4 porcje:

1 l bulion warzywnego
400 g białej kaszy gryczanej
400 g borowików
50 g białej cebuli
200 ml białego wytrawnego wina
30 g masła (2 łyżki)
40 g natki pietruszki 
80 ml oliwy z oliwek
40 g heblowanego sera parmezan
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Krok 1 - Na oliwie podsmażamy, aż się zeszkli, drobno posiekana cebulę, dodajemy białą kaszę gryczaną i przesmażamy całość dokładnie mieszając. 
Krok 2 - Zalewamy ją winem i gdy się odparuje dodajemy ok. 1/4 bulionu.
Krok 3 - Kiedy kasza zacznie wchłaniać bulion, stopniowo dolewamy kolejną jego porcję i powtarzamy tą czynność aż do wykorzystania całego bulionu.
Krok 4 - Na maśle podsmażamy borowiki, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5 - Kaszę łączymy z podsmażonymi grzybami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Krok 6 - Gotowe kaszotto dekorujemy heblowanym serem parmezan.

Przepis na kaszotto z borowikami znajdziesz także w sobotnim papierowym wydaniu Gazety Wrocławskiej.

Materiał oryginalny: Lubisz risotto? Spróbuj kaszotto z grzybami. To danie, którym zachwyci się twoja rodzina! [PRZEPIS] - Gazeta Wrocławska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Kaszotto uwielbiam i powiem Wam ze teraz jak jest dużo warzyw to też czesto przygotowuje na obiad. I zgadzam sie z Tobą ze kasze Marysia z Polo są naprawde pyszne. Gotują sie idealnie i szybko. Polecam.

b
blanka09

Ojej kaszotto to ja wprost uwielbiam. Kwestia tylko kupienia dobrej kaszy. Ja kupuje taki cały 1 kg w opakowaniu w Polomarkecie. To są ich kasze Marysia - całkiem ok., nie różnią się od markowych kasz.

G
Gość

Robiłam także z kurkami i z kaszy gryczanej prażonej, ale także wyszło przepyszne.

Proste, ale jakże smaczne, danie.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3