Papryka żółta
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Wszystkie rodzaje papryki to bogactwo witaminy C, ale wśród nich najwięcej tego składnika zawiera właśnie ta w kolorze żółtym. Trochę mniej znajdziemy w papryce czerwonej, bo ok. 127 mg, a najmniej w zielonej – ok. 80-100 mg. Warto wiedzieć, że kolor papryki zależy od stopnia jej dojrzałości, zielona jest najmniej dojrzała, a czerwona najbardziej. Papryka zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Dziennie zapotrzebowanie na witaminę C pokrywa już zjedzenie 30 g surowej żółtej papryki.
Natka pietruszki
Zawartość witaminy C w 100 g – 178 mg
Natka pietruszki ma 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a poza tym jest również źródłem witamin A, K i E oraz z grupy B. Jedna łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Natka pietruszki wspomaga również trawienie i przemianę materii, a także odświeża oddech.
Inne owoce i warzywa z dużą zawartością witaminy C
W dalszej kolejności pod względem zawartości witaminy C można wymienić:
chrzan – 114 mg,
brukselka – 94 mg,
kalafior – 69 mg,
szpinak – 68 mg,
truskawki – 66 mg,
pomelo – 61 mg,
poziomki – 60 mg,
kiwi – 59 mg,
cytryny – 53 mg,
pomarańcze – 50 mg,
czerwona porzeczka – 46 mg,
kapusta czerwona – 54 mg,
kapusta biała – 48 mg,
grejpfrut – 34 mg,
limonka – 29 mg,
pomidory – 23 mg.
Jesienią warto sięgać po owoce i warzywa zawierające bogactwo witaminy C
Witamina C wzmacnia ona odporność poprzez branie udziału w procesie wytwarzania przeciwciał.