Te warzywa i owoce mają najwięcej witaminy C
Witamina C to szczególnie cenny składnik diety w sezonie jesienno-zimowym. Zobacz w galerii, które owoce i warzywa mają najwięcej witaminy C. Nie ma wśród nich cytryny!
Dzika róża
Zawartość witaminy C w 100 g – 1800 mg
Wśród roślin dostępnych w naszym klimacie to właśnie dzika róża ma najwyższą zawartość witaminy C. Już 3 owoce wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, a garść owoców dzikiej róży zawiera tyle samo witaminy C co ponad 30 cytryn! Z owoców dzikiej róży przyrządza się przetwory, kompoty i napary.
Rokitnik
Zawartość witaminy C w 100 g – do 1100 mg
Surowe owoce rokitnika są niejadalne. Przygotowuje się z nich soki, dżemy i galaretki. Garść owoców rokitnika zawiera tyle samo witaminy C co ponad 20 cytryn!
Czarna porzeczka
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki to źródło witaminy C. Owoce najlepiej jeść na surowo, ale można je też wykorzystywać do przygotowania przetworów takich jak dżemy, galaretki i soki. Z liści zaparza się herbatkę. Owoce czarnej porzeczki wzmacniają serce i naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie krwi. Garść czarnej porzeczki dwukrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.