5 z 15
Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej...
fot. bondd/123RF

Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych

Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej fasoli to produkty dostępne od niedawna na polskim rynku. Składają się w 100 procentach z mąki z suchych nasion roślin strączkowych, wymagają dość krótkiego gotowania i są bardzo bogatym źródłem zarówno wartościowego białka roślinnego, jak i błonnika pokarmowego. Do najsmaczniejszych rodzajów „strączkowego” makaronu należy ten z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku.

6 z 15
Kolorowy makaron włoski podobnie jak ten o klasycznym...
fot. Olena Rudenko/123RF

Kolorowy makaron z semoliny

Kolorowy makaron włoski podobnie jak ten o klasycznym zabarwieniu wytwarzany jest z semoliny – mąki (a właściwie kaszki) z wysokobiałkowej pszenicy durum. Najczęściej występuje w wersji o odcieniu czerwonym – z dodatkiem pomidorów – oraz zielonym (ze szpinakiem). Ich mieszankę z tym klasycznym oznacza się jako „tricolore”. Dostępny jest ponadto makaron czarny z dodatkiem sepii (tuszu kałamarnicy) oraz o odcieniu purpurowym. Uzyskuje się go z purpurowej pszenicy albo poprzez dodatek do zwykłej mąki soku z buraków lub czerwonej kapusty; podobnego odcienia nabiera też jednak po zanurzeniu w czerwonym winie. Kolorowy makaron durum ma zbliżoną wartość odżywczą do tego bez barwiących dodatków, które wnoszą do jego składu jedynie nieco związków antyoksydacyjnych.

7 z 15
Soba to japoński makaron gryczany, najczęściej jednak...
fot. funandrejss/123RF

Makaron gryczany soba

Soba to japoński makaron gryczany, najczęściej jednak gryczano-pszenny, w postaci cienkich nitek. Ma brązowy odcień i przyjemny, lekko orzechowy aromat i smak. Stanowi smaczny i wartościowy dodatek do zup na bazie bulionu dashi czy miso, jak również bazę do dań serwowanych z sosem lub dodatkami suchymi.

8 z 15
Makaron nazywany w Polsce sojowym to tak naprawdę produkt...
fot. Amarita Petcharakul /123RF

Makaron sojowy (z fasoli mung)

Makaron nazywany w Polsce sojowym to tak naprawdę produkt powstający ze skrobi z fasoli mung. Ma zwykle postać cienkich nitek, które po ugotowaniu (a najczęściej jedynie namoczeniu we wrzątku, bo nie wymaga długiej obróbki termicznej) stają się przejrzyste – stąd ich anglojęzyczna nazwa „glass noodles” czy „cellophane noodles” (kluski „szklane” albo „celofanowe”). Podobny makaron może być też wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z innych surowców, m.in. z tapioki, batatów czy ziemniaków.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Grube kożuchy, futrzane czapki i szale. Tak wyglądała zima w PRL-u

Grube kożuchy, futrzane czapki i szale. Tak wyglądała zima w PRL-u

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania