5/11
Składniki:...
fot. Andrzej Szozda

Makowiec

Składniki:
40 dag mąki pszennej
15 dag masła
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
pół utłuczonej laski wanilii lub otarta skórka z połowy cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
masa makowa

Przygotowanie:
Do przesianej mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w 3 łyżkach śmietany. Ciasto posiekać nożem. Zagnieść.

Ciasto rozwałkować, nadając mu kształt prostokąta wielkości duże formy do pieczenia. Nałożyć masę makową i szybko zwinąć w rulon. Dokładnie zalepić końce.

Całość zawinąć luźno w pergamin albo folię aluminiową (między ciastem a papierem bez trudu powinna się zmieścić nasza dłoń). Ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Odczekać godzinę. Włożyć do średnio gorącego piekarnika. Piec 45-50 minut.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

6/11
Składniki:...
fot. Piotr Krzyżanowski

Pasztet z zielonym pieprzem

Składniki:
50 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag cielęciny
30 dag podgardla
50 dag wątróbki drobiowej
cebula
duża marchew
1/2 selera korzeniowego
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
5 jajek
gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
oliwa
masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:
Mięsa (bez wątróbki) i warzywa kroimy w grubą kostkę, dodajemy liście, ziele, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C. Wyjmujemy, studzimy.

Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i mielimy. Surową wątróbkę mielimy. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem mielimy dwukrotnie. Łączymy wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawiamy świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. By sprawdzić smak , smażymy łyżkę masy na oliwie na patelni, próbujemy - jeśli trzeba, uzupełniamy przyprawy.

Dwie nieduże foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy ok. 1 godz.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

7/11
Składniki:...
fot. Waldemar Wylegalski

Żur wielkanocny w chlebie

Składniki:
Biała kiełbasa 200 gr.
Jaja ugotowane na twardo 2 szt.
Zakwas chlebowy 0,5 litr.
Czosnek roztarty 30 gr.
Majeranek 20 gr.
Śmietanka 36% 100 ml.
Sól, pieprz do smaku
Chleb z formy kwadratowy lub okrągły

Przygotowanie:
W 2 litrach wody parzymy białą kiełbasę na bardzo wolnym ogniu, kiełbasę wyciągamy i po ostygnięciu kroimy w plastry.

Do otrzymanego wywaru dodajemy czosnek , majeranek, zakwas doprawiamy przyprawami, po zagotowaniu zaprawiamy śmietanką.

Z chleba wydrążamy środek i kroimy w drobną kostkę dodajemy do zupy, gotowy żurek podajemy z pokrojonym jajem na twardo i białą kiełbasą.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

8/11
Składniki:...
fot. Archiwum

Sernik

Składniki:
35 dag serka homogenizowanego
35 dag twarogu trzykrotnie mielonego
20 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki
125 ml kwaśnej śmietany
łyżka mąki kukurydzianej
cukier puder

Przygotowanie:
25 dag serka utrzeć z twarogiem i 10 dag cukru. Mieszając, dodać jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej i mąkę kukurydzianą. Resztę serka połączyć z pozostałą mąką. Mieszając, dodać cukier i 3–4 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować, wylepić nim tortownicę, ponakłuwać widelcem, piec 10–15 min w temp. 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec ok. 50 min. Wyjąć i pozostawić w formie aż ostygnie. Oprószyć cukrem pudrem.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Oni mają polskie korzenie! Amerykańscy celebryci powiązani z Polską

Oni mają polskie korzenie! Amerykańscy celebryci powiązani z Polską

Zobacz również

Wygodne i stylowe. Oto najmodniejsza propozycja na komunijną stylizację

Wygodne i stylowe. Oto najmodniejsza propozycja na komunijną stylizację

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy

Wiosenne stylizacje Agaty Dudy to hit! Możesz je zakładać nie tylko do pracy