Mazurek migdałowy
Składniki:
10 dag migdałów
7 żółtek
1/2 szklanki cukru
4 białka
10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
masło i cukier do blachy
migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji
gotowy lukier
Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.
Przepis: www.mojegotowanie.pl
Kolejne przepisy na następnej stronie --->
Gwiazdy i ich sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy:
Źródło: Dzień Dobry TVN
Schab ze śliwkami
Składniki:
kawałek schabu ok 70-80 dkg
30 dkg suszonych śliwek
sól
pieprz
olej
2 łyżeczki marynaty do mięs pieczonych
Przygotowanie:
Schab na dobę namoczyć w dobrze osolonej wodzie. Wyjąc osuszyć. Długim nożem zrobić wzdłuż dwa otwory na wylot. Do otworów z obu stron wepchnąć tyle śliwek ile się zmieści.
Marynatę wymieszać z olejem i pieprzem natrzeć mięso. Brytfannę zwilżyć olejem położyć mięso i przykryć folią aluminiową w miarę szczelnie całość. Piec ok 40 min w temp 220 st. Potem zdjąć folię aluminiową i podpiec mięso do ładnego zrumienienia ok 30. min.
Przepis: www.mojegotowanie.pl
Kolejne przepisy na następnej stronie --->
Babka wielkanocna
Składniki:
50 dag maki
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie drożdży instant
2/3 szklanki cukru
8 żółtek
4 białka
15 dag masła
rodzynki
migdały
skórka pomarańczowa
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki spirytusu
1/4 łyżeczki szafranu
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Szafran zalać spirytusem. Mleko zagotować, wsypać 10 łyżek mąki i 1 łyżkę cukru, rozetrzeć, przestudzić, dodać resztę mąki wymieszanej z drożdżami, wyrobić, odstawić.
Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do ciasta z roztopionym i przestudzonym masłem, sokiem z pomarańczy i szczyptą soli, wyrobić.
Szafran odcedzić, zachowując spirytus. Ubić białka, domieszać do masy z bakaliami i spirytusem, formę natłuścić, włożyć ciasto, piec 30 min w 200°C, zmniejszyć do 180°C, piec 20 min, polukrować.
Przepis: www.mojegotowanie.pl
Kolejne przepisy na następnej stronie --->
Jajka faszerowane
Składniki:
6 jajek
15 dag szynki w kawałku
szczypiorek drobny
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy, kroimy na pól wyjmujemy żółtko, szynkę drobno kroimy lub ścieramy na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, żółtka rozdrabniamy widelcem łączymy z szynką i szczypiorkiem.
Majonez mieszamy z chrzanem dodajemy sól pieprz i mieszamy z farszem. Napełniamy połówki jaj farszem na każdy kładziemy kleks majonezu posypujemy szczypiorkiem.
Przepis: www.mojegotowanie.pl
Kolejne przepisy na następnej stronie --->