Musli ze świeżymi owocami
Kto powiedział, że na kolację nie można zjeść tego, co jada się na śniadanie? Musli to opcja szybka, wygodna i pełnowartościowa, a według badań wspomagająca też utrzymanie szczupłej sylwetki. Płatki powinny być jednak naturalne, tj. prasowane lub cięte, a nie – uformowane z mąki z cukrem i solą. Do tego dodatki bezcukrowe dodatki – rodzynki i inne suszone owoce, a także orzechy, pestki i inne nasiona oleiste. Porcję białka zapewni jogurt naturalny lub mleko, a dopełnieniem będzie porcja sezonowego owocu. Najlepszym wyborem są jednak te kwaśne, jagodowe, które przez cały rok można kupować w postaci mrożonej.
Warzywa z mięsem z woka
Smażenie w woku (albo bardzo mocno rozgrzanej patelni) to sposób na szybkie i smaczne przygotowanie dań na bazie warzyw. W przeciwieństwie do tradycyjnego smażenia trwa ono zdecydowanie krócej i nie powoduje tak niekorzystnych zmian w produktach, a to dlatego, że dzięki mieszaniu ich kontakt z rozgrzaną powierzchnią jest bardzo krótki. Na ich powierzchni tworzy się warstwa, która zamyka w środku wilgoć i smak, i chroni składniki odżywcze przed rozkładem. Do niewielkiej ilości chudego mięsa (najlepiej drobiowego) można dodawać wszelkie rodzaje warzyw w dowolnych proporcjach.
Taca przekąsek
Brak czasu albo wyczerpanie limitu kalorii w ciągu dnia nie oznacza, że trzeba siedzieć wieczorem z burczącym brzuchem. W takiej sytuacji sprawdzi się taca przekąsek takich jak plasterki surowych warzyw (ogórki, rzodkiewki, kalarepa, marchewka itp.), miniaturowe papryczki i pomidorki oraz jajko na twardo. Dla smaku można posypać je różnymi przyprawami – a w ramach minideseru zjeść suszoną figę i kilka połówek orzechów włoskich.
Kolacja niemal z samych warzyw? To zawsze dobry pomysł wieczorem.