3. Korzeń imbiru
Pobudzające właściwości imbiru wynikają przede wszystkim z zawartości chawikolu – substancji, która należy do grupy fenylopropanów. Oprócz działania stymulującego chawikol wykazuje również działanie przeciwgrzybicze.
2. Zielona herbata
Zielona herbata, w zależności o typu, zawiera ok. 3-36 mg kofeiny. Przy czym jej działanie pobudzające neutralizuje teina. Wśród zielonych herbat o najlepszych właściwościach stymulujących można wymienić: Gyokuro, Matchę, Senchę i Banachę. Optymalny poziom spożycia tego typu napojów to ok. 300 g, co średnio odpowiada ok. 6 filiżankom kawy.
1. Yerba mate
Yerba mate to napój produkowany z suszonych liści Ostrokrzewu Paragwajskiego, który porasta lasy Ameryki Południowej. Pobudza ona znacznie lepiej niż kawa, a przy tym jest dużo zdrowsza. Yerba mate oprócz kofeiny zawiera również teobrominę, która pobudza czynność serca i rozszerza naczynia krwionośne. Według badań opublikowanych na łamach czasopisma „Imperial College London” teobromina pobudza aktywność nerwu błędnego.
Jak kawa działa na organizm?
Kawa charakteryzuje się działaniem stymulującym, a do tego poprawia pamięć i koncentrację.