Zobacz książkowe nowości. Przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami
„Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska” Alicji Rokickiej
Popularna blogerka tym razem „serwuje” nam receptury przygotowywane w kuchni włoskiej w wersji wegańskiej. Alicja Rokicka kusi między innymi przepisami na pożywne makarony, słodkie przekąski i propozycjami na antipasti (przystawki, zupy i sałatki). Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów, a zawarte w niej, niesamowite zdjęcia sprawiają, że niemal czujemy promienie słońca na skórze. Przepisy zostały zaprezentowane w atrakcyjny sposób. Uprzedzamy, że lepiej nie siadać do czytania z pustym żołądkiem. Dla miłośników Włoch lektura obowiązkowa.
„Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska”
Alicja Rokicka
Wydawnictwo Marginesy
„Jak zdrowo jeść i nie zwariować” Magdalena i Piotr Kucharscy
W najnowszej książce Magdalena i Piotr Kucharscy pokazują, że zdrowe odżywianie może być źródłem radości. Dania są różnorodne, zachwycają wieloma barwami i nowatorstwem. Książka zawiera przepisy bazowe, które będą wykorzystywane do późniejszych dań. Są one uniwersalne i można je stosować w przepisach proponowanych na cztery pory roku. Każdy rozdział książki poświęcony został poszczególnym sezonem. Publikacja zawiera też zdjęcia rodziny Kucharskich. Dzięki temu czytelnik widzi, że przepisy są odpowiednie dla całej rodziny.
„Jak zdrowo jeść i nie zwariować”
Magdalena i Piotr Kucharscy
Wydawnictwo Słowne
„Kuchnia towarzyska i uczuciowa[/quot/] Andy Rottenberg
To pozycja łącząca ze sobą kulinaria i sztukę. Znawczyni sztuki współczesnej wdaje się w rozmowy o gotowaniu ze swoimi przyjaciółmi. W pozornie lekkiej formie literackiej poznajemy gust kulinarny polityków i artystów. Przedstawione są przepisy zarówno wyszukane, poznane na salonach, jak i te z babcinych kuchni. Przepisy powstawały w czasie lockdownu związanego z pandemią koronawirusa. Pomimo że w książce są podawane składniki i sposoby przyrządzenia, to należy ją traktować jako gawędę spisaną poetyckim językiem. W publikacji znalazły się też wyjątkowe grafiki, rozpoczynające kolejne rozdziały. W dyskusję z Andą Rottenberg wdała się między innymi noblistka, pisarka Olga Tokarczuk, pisarz Jacek Dehnel oraz biznesmen i polityk o kulinarnych zamiłowaniach – Janusz Palikot.
„Kuchnia towarzyska i uczuciowa”
Anda Rottenberg i przyjaciele
Wydawnictwo A5