„Francuskie przepisy z bistro Charlotte" Ewy Łuniewskiej i Justyny Kosmali
Bistro Charlotte to popularne miejsce, znajdujące się w Warszawie, Krakowie i we Wrocławiu. W książce „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” autorstwa Ewy Łuniewskiej i Justyny Kosmali mamy okazję zapoznać się z popularnymi smakołykami. Publikacja wypełniona jest przepisami, które nawiązują do tradycji przygotowywania francuskich, niespiesznych śniadań. Stąd sposoby na chrupiące croissanty oraz obłędnie wyglądające owsianki. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników Paryża.
„Francuskie przepisy z bistro Charlotte”
Ewa Łuniewska i Justyna Kosmala
Wydawnictwo Buchmann
„Ziemniak” Kasi i Zosi Pilitowskich
Ta książka to pochwała prostoty, która kryje się w przepisach na popularne warzywo. „Ziemniak” pokazuje, że z tego pozornie znanego produktu można wyczarować wyśmienite i jednocześnie łatwe do zrobienia dania. Autorki – matka i córka – we wstępnie podkreślają, że to ich list miłosny skierowany do ziemniaka, który pojawia się w każdej kuchni, może pochłaniać bogactwo innych składników lub grać główną rolę. To pozycja obowiązkowa dla czytelników lubiących poprzednią książkę tego rodzinnego duetu pt. „Jajko”. Nowa publikacja podpowiada, jak zrobić pulchne kopytka, kluski leniwe i chrupiące frytki. Nie tylko dla smakoszy ziemniaków!
„Ziemniak”
Kasia i Zosia Pilitowskie
Wydawnictwo Buchmann
„Biblia od kuchni” Karol Okrasa i Adam Szustak OP
Książka „Biblia od kuchni” w ciekawy sposób pokazuje, że Stary i Nowy Testament jest wypełniony kulinarnymi odniesieniami. W publikacji nie mogło zabraknąć ryb, miodu, soli, oliwy z oliwek i fig. Karol Okrasa wyczarowuje z nich pyszne dania, a popularny dominikanin nadaje im znaczenie teologiczne. Rozdział "Kraina obfitości" serwuje przepisy na soczyste kurczę na dziko w kotle z winem. "Biblia od kuchni" to prawdziwy rarytas dla miłośników rozkosznego jedzenia.
„Biblia od kuchni”
Karol Okrasa i Adam Szustak OP
Wydawnictwo RTCK