PODWIECZOREK – 213 kcal
Warzywa z hummusem z pieczonego bakłażana
Składniki
ciecierzyca (100 g)
1 łyżeczka sezamu (5 g)
połówka małego bakłażana (60 g)
1 łyżeczka oliwy (5 g)
1 łyżeczka Flory ProActiv (do hummusu)
1-2 gałązki świeżej kolendry (2 g)
pół marchewki (40 g)
pół gałązki selera naciowego (30 g)
1 bułka wrocławska (10 g)
1 łyżeczka Flory ProActiv (do posmarowania bułki)
Wykonanie:
Upiecz bakłażana w temp. 180°C, zdejmij skórkę, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Zblenduj na gładką masę ciecierzycę i ziarno sezamu - dodaj bakłażana, posiekaną kolendrę i 1 łyżeczkę Flory ProActiv. Wszystkie składniki raz jeszcze zblenduj.
Dopraw do smaku i podawaj z surowymi warzywami - marchewką pokrojoną w paski i selerem naciowym - oraz z bułką posmarowaną łyżeczką Flory ProActiv.
KOLACJA – 323 kcal
Matias z musem chrzanowym
Składniki:
matiasy (100 g)
2 duże łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
1 płaska łyżka śmietany 18 % tł. (10 g)
1 łyżeczka tartego chrzanu (6 g)
pół łyżeczki soku cytrynowego (3 g)
2-3 liście świeżego szpinaku (5 g)
4-5 listków botwinki (5 g)
2 kromki chleb żytniego razowego (60 g)
2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
Wykonanie:
Matiasy dokładnie opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj.
Matiasy odsącz z wody, pokrój w kawałki, ułóż na półmisku.
Na matiasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, należy je pokroić w drobne kawałki).
Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv.