Czas na zdrową dietę!
ŚNIADANIE I – 340 kcal
Owsianka z jogurtem naturalnym, płatkami migdałów, gruszką i mandarynką
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych (45 g)
1 łyżka migdałów (10 g)
1 mała mandarynka (50 g)
1/3 małej gruszki (30 g)
1 opakowanie jogurtu naturalnego 2% tł. (150 ml)
Wykonanie:
Przygotowanie śniadania rozpocznij od dokładnego umycia owoców – następnie osusz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę).
Do miseczki przełóż jogurt. Dorzuć przygotowane owoce – gruszkę i mandarynkę, a następnie płatki owsiane. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Tak przygotowany jogurt z owocami, posyp z wierzchu płatkami migdałów.
ŚNIADANIE II – 211 kcal
Koktajl z mleka i banana
Składniki
1 szklanka mleka 1,5% tł. (250 ml)
1 średni banan (170 g)
Wykonanie
Odpowiednią porcję mleka wlej do wysokiego pojemnika. Umyj, obierz ze skórki banany, a następnie je pokrój.
Dodaj pokrojone owoce do mleka i całość zblenduj. Tak przygotowany koktajl przelej do szklanki.
OBIAD – 405 kcal
Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki z jabłkiem, sałata z sosem winegret
Składniki:
cielęcina sznyclówka (100 g)
pół marchewki (40 g)
1/3 korzenia pietruszki (20 g)
plaster selera (20 g)
1 łyżeczka mąki (5 g)
3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak/wiejskiej – przed ugotowaniem (45 g)
2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
1 czerwony burak (100 g)
1/3 małego jabłka (30 g)
2 łyżeczki sok cytrynowego (10 ml)
1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
3, 4 liście sałaty karbowanej lub rzymskiej (20 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
Wykonanie:
Cielęcinę umyj, pokrój na plasterki i przełóż do naczynia wypełnionego niewielką ilością wrzącej wody, przykryj i przez moment duś, aż mięso nabierze miękkości. Umyj warzywa, pokrój je w plasterki i dorzuć do mięsa.
Przygotuj zaprawkę z pieprzu i mąki 50 ml wody – dodaj ją do mięsa z warzywami, wciąż delikatnie mieszając.
Duś jeszcze chwilę, by wzmocnić smak potrawki. Pod koniec dodaj jedną łyżeczkę Flory ProActiv.
Ugotuj kaszę al dente, dodaj do niej drugą łyżeczkę Flory ProActiv i wymieszaj.
Ugotuj czerwone buraczki, wyjmij je z wody i ostudź, następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami na wiórki.
Umyj jabłko, obierz je ze skórki i także zetrzyj na wiórki na tarce z dużymi oczkami. Połącz starte warzywa, dodaj olej i sok z cytryny, a następnie wszystkie składniki wymieszaj. Surówkę podawaj na zimno - posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.