Polska mistrzem świata tortów. Cukierniczki zaprezentowały istne cudo

Andrzej Grochal
Andrzej Grochal
Tort Angeliki Chwyć i Renaty Martyny zachwycił jurorów w Mediolanie
Tort Angeliki Chwyć i Renaty Martyny zachwycił jurorów w Mediolanie Fot. Facebook/Słodka Pasja - Akademia i Sklep Słodkich Dekoracji
To nie jest rzeźba, ani element filmowej dekoracji. To najprawdziwszy tort, którego każdy, po mistrzowsku wykonany element, nadaje się do spożycia. I w dodatku jest to tort zwycięski. A co najważniejsze – jest dziełem polskich cukierniczek i dekoratorek.

Polskie cukierniczki mistrzyniami świata

Angelika Chwyć i Renata Martyna po raz kolejny wywalczyły mistrzostwo świata dla Polski! To ich kreatywność, talent, pasja, ale też ciężka praca, poświęcenia, nieprzespane noce spowodowały, że inne państwa mogą się obejść smakiem... Biało-czerwonym, bo taki kolor miał przekrój tortu” – pisze Monika Maciejewska na facebookowym profilu.

O mistrzowski tytuł w dekorowaniu tortów w Mediolanie walczyły zespoły z całego świata, m.in. z USA, Włoch, Niemiec, Francji, Holandii czy Belgii, a także z krajów bardziej egzotycznych, takich jak Brazylia, Meksyk, Chiny, czy Korea Płd. Jednak to praca naszych rodaczek podbiła serca, oczy i podniebienia jurorów.

Muzyczny tort

Praca Angeliki Chwyć i Renaty Martyny, zaprezentowana podczas Mistrzostw Świata w Dekorowaniu Tortów w Mediolanie, sprawia nie tylko imponujące wrażenie, zachwyca bogactwem wyobraźni i wirtuozerią polskich cukierniczek. Jest również smaczna, a każdy jej element, nawet najdrobniejszy, jest całkowicie jadalny. I jak już wyżej wspomnieliśmy – jest biało-czerwony.

Tematem tegorocznych zmagań cukierników była „muzyka narodu”. Stąd też na torcie aż roi się od postaci artystów – od Chopina poczynając, na współczesnych, takich jak m.in. Michał Szpak, kończąc – i instrumentów muzycznych.

Kim są tegoroczne laureatki?

Renata Martyna jest cukiernikiem z 18-letnim doświadczeniem. Od pięciu lat zajmuje się dekorowaniem tortów w stylu angielskim. Jej prace, często kontrowersyjne, zdobyły liczne nagrody w Polsce i zagranicą. W 2019 reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, gdzie jej praca zdobyła złoty medal.

Angelika Chwyć specjalizuje się w modelowaniu cukrowo-czekoladowych figurek, częstokroć inspirowanych kalejdoskopem i mandalą. W swojej pracowni doskonali techniki, które sama opracowała. Do swoich największych osiągnięć zalicza m.in. współpracę z czterema innymi dekoratorami, której efektem był ponad trzymetrowy tort zaprezentowany podczas 10-lecia EXPO SWEET w 2018 r.

Źródło: Facebook, cakeroom.pl

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Polska mistrzem świata tortów. Cukierniczki zaprezentowały istne cudo - Portal i.pl

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet