Kwercetyna
To antyoksydant z grupy flawonoidów, w największych ilościach występujący w produktach takich jak czerwona cebula, jabłka, zielone warzywa liściaste (szczaw, rukiew, liście kolendry itp), a także owoce, herbata czy kapary.
Kwercetyna usprawnia krążenie krwi zaburzone przez rozwój miażdżycy poprzez działanie zwalczające wolne rodniki i rozluźniające mięśnie ścian naczyń krwionośnych. W przypadku zaburzeń krążenia warto sięgać nie tylko po żywność roślinną, ale także preparaty zawierające wyciąg z cebuli czy też czystą kwercetynę, w dawce 4300 mg wyciągu lub ok. 50 mg wyizolowanego związku.
Kapsaicyna
Palący związek występujący wyłącznie z papryce chili nasila produkcję tlenku azotu, obniża ciśnienie krwi, zwalcza stan zapalny prowadzący do odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz powstawania ich uszkodzeń, a także obniża poziom szkodliwych lipidów we krwi.
W przypadku dobrej tolerancji kapsaicyny (tj. wtedy, gdy nie wywołuje bólu żołądka, wzdęć czy nudności) można nie tylko sięgać po świeże czy suszone papryczki, ale też przyjmować kapsaicynę w postaci suplementu diety. Ustalając dawkę należy wziąć pod uwagę zalecenia producenta i reakcje organizmu na ten związek.
Żelazo
To niezbędny składnik hemoglobiny, która występuje w czerwonych krwinkach i umożliwia przenoszenie do tkanek tlenu oraz odbiór z nich dwutlenku węgla. Wchodzi też w skład mioglobiny, która magazynuje tlen w mięśniach. Żelazo jest ponadto niezbędne do produkcji tkanki łącznej, włącznie z tą, która wyścieła naczynia krwionośne i pomaga kontrolować ciśnienie krwi.
Żelaza może brakować w diecie wegetariańskiej, a zwłaszcza w wegańskiej, jak również u osób z zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych, m.in. w alergiach pokarmowych i chorobach jelit. Ponieważ jednak nadmierne spożycie tego składnika jest szkodliwe, ewentualny niedobór należy stwierdzić w badaniach krwi i dostosować dawki do stanu organizmu.
Dawka żelaza zawarta w suplemencie diety powinna być podzielona na mniejsze w ciągu dnia i nie przekraczać 45 mg dziennie. Najlepsze źródła żywieniowe to wcale nie wątroba czy czerwone mięso, tylko ciemne mięso drobiowe (z ud i podudzi), tłuste ryby morskie i nasiona roślin strączkowych.
Czosnek
Ząbki czosnku mają wielokierunkowe dobroczynne działanie, nie tylko antybakteryjne i antywirusowe, ale również zwalczające stan zapalny, usprawniające przepływ krwi i obniżające jej ciśnienie. Takie właściwości zapewniają pikantne w smaku związki siarki, z których w ustroju powstaje siarkowodór – gaz rozluźniający mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, który współdziała z tlenkiem azotu.
Aktywne związki czosnku, które odpowiadają też za jego charakterystyczny smak, rozrzedzają również krew, zmniejszają tendencję do powstawania jej zakrzepów i utleniania cholesterolu, który odkłada się w postaci złogów w naczyniach krwionośnych.
W celach terapeutycznych należy spożywać czosnek 2 razy dziennie przez kilka miesięcy. Najlepsze efekty zapewnia, gdy jest świeży, ale dostępne są też zawierające go suplementy diety, w których występuje zwykle w postaci ekstraktu. Zalecana dawka zależy od tolerancji i tego, czy dana osoba przyjmuje leki wpływające na krzepliwość krwi (w takich sytuacjach należy ustalić ją z lekarzem).