Proszek z buraka
Buraki są warzywem obfitującym w azotany, z których organizm wytwarza tlenek azotu. Dlatego też wyciskany z nich sok jest polecany nie tylko osobom z chorobami układu krążenia, ale również sportowcom. Znacznie łatwiej jednak sięgnąć po proszek z buraka, który produkuje się poprzez wysuszenie soku, najczęściej w niskiej temperaturze (proces ten nosi nazwę liofilizacji).
Tolerowana dawki takiego suplementu diety, dostępnego w formie sypkiej lub kapsułkowanej, mieszczą się w dość szerokim przedziale, należy jednak pamiętać, że jego nadmiar może działać przeczyszczająco. Dzienną porcję ok. 800 mg azotanów, stosowaną w badaniach potwierdzających ich skuteczność w zakresie obniżania zbyt wysokiego ciśnienia krwi, zapewni ok. 40 g proszku z buraka.
Kurkuma
Najcenniejszy związek z kurkumy, czyli kłącza ostryżu długiego, oprócz działania antywirusowego (i wielu innych zalet, m.in. obejmujących usprawnianie trawienia) ma też korzystny wpływ na naczynia krwionośne, poprawiając ich stan i funkcjonowanie.
Kurkumę jako przyprawę (również w mieszance curry, a także w kapsułkach) można jeść codziennie, natomiast korzystna dobowa dawka wyodrębnionej z niej kurkuminy to ok. 2000 mg dziennie.
Witamina B3
Witamina z grupy B nazywana niacyną może wspomagać krążenie krwi na kilka sposobów, m.in. usprawniając funkcjonowanie naczyń krwionośnych, ograniczając odkładanie się złogów cholesterolu, a także zmniejszając w ich obrębie stan zapalny, który prowadzi do rozwoju miażdżycy. W przebiegu tej choroby naczynia krwionośne nie tylko ulegają zwężeniu, ale też stają się podatne na uszkodzenia.
Witamina B3 występuje obficie w produktach zwierzęcych, zwłaszcza takich jak tuńczyk i indyk, ale również tych roślinnych, m.in. orzeszkach ziemnych. W przypadku jej niedoborów, które najczęściej spowodowane są niedostatkiem produktów białkowych w menu, warto sięgnąć po ten składnik w postaci suplementu diety w dawce nie przekraczającej 35 mg dziennie. Najlepiej przyjmować ją w formie preparatu B kompleks, która zawiera też inne witaminy z tej grupy.
Cynamon
Sproszkowana kora cynamonowca cejlońskiego, czyli prawdziwy cynamon, to kolejny produkt zawierający związki pobudzające wytwarzanie tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych. To m.in. cynamaldehyd i kwas cynamonowy, których konsumpcja może pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi.
Przyprawę można dodawać do potraw słodkich i wytrawnych (zwłaszcza w korzennych mieszankach), ale również przyjmować w formie kapsułek i tabletek. Nie należy przy tym przekraczać dawek zalecanych przez producenta konkretnego preparatu.