„Tradycje kulinarne Szwecji” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek
Kolejna książka zwyciężczyni tzw. Kulinarnego Oscara. Magdalena Tomaszewska-Bolałek z zawodu jest orientalistką i kulturoznawczynią. Na SWPS w Warszawie zajmuje się między innymi neurogastronomią, dyplomacją kulinarną i historią żywienia. Prowadzi też bloga Kuchniokracja. Tym razem bierze na warsztat kuchnię i obyczaje Szwecji. Na początku zgłębiamy historię kuchni szwedzkiej, przechodzimy przez kuchnię Saamów (ludu zamieszkującego ten region), by następnie poznać tamtejsze kluczowe dania na bazie zboża, mąki i ryb. Znajdziemy tu przepisy między innymi na pierniczki pepparkakor, zapiekankę flygande Jacob, bułeczki świętej Łucji Lussekatter czy też marynowanego łososia gravadlax. Piękne zdjęcia zachęcają do wyprawy w kierunku Skandynawii.
„Tradycje kulinarne Szwecji”
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Wydawnictwo Hanami
„Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” Anna Reguła i Kinga Syposz
„Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” to książka, która proponuje desery, od których będzie trudno się oderwać. I zjeść porcję bez wyrzutów sumienia. Publikacja podzielona została na pięć rozdziałów. Na początek otrzymujemy przepisy na proste i szybkie słodkości, następnie tarty, tartaletki i minidesery. Przechodzimy przez desery w słoiczkach i lody, ciasteczka i drobne smakołyki, aby skończyć na recepturach na serniki, torty i torciki. W książce znajdują się smakołyki bezglutenowe, bez laktozy, wegańskie i wysokobiałkowe. Atrakcyjne zdjęcia mogą sprawić, że od razu pobiegniecie sprawdzić dostępne składniki w domowej spiżarni. Pozycja obowiązkowa dla łasuchów.
„Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”
Anna Reguła i Kinga Syposz
Wydawnictwo Publicat