Książki na prezent - nie tylko na święta
Książki kucharskie i kulinarne to świetny prezent dla osób lubiących gotowanie. Oto nasze podpowiedzi. Przesuwaj kolejne slajdy gestami lub strzałkami.
„Umami” autorstwa Joanny Brodzik
Zbiór opowieści i przepisów zebranych przez znaną aktorkę, Joannę Brodzik, miłośniczkę gotowania, w czasie pandemii koronawirusa. Autorka przyznaje we wstępie, że napisanie książki kulinarnej było jej marzeniem. Na kartach książki dzieli się osobistymi historiami z życia, rodzinnymi recepturami i pokazuje, jak szanować jedzenie. Piękne fotografie, które znajdziemy w książce, sprawiają, że chce się od razu biec do kuchni i gotować. Lektura obowiązkowa dla lubiących osobiste podejście do kuchni.
„Umami”
Joanna Brodzik
Wydawnictwo Znak
„Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” Aleksandry i Daniela Mizielińskich oraz Natalii Baranowskiej
Intrygujący w formie album książkowy, który zaciekawi dzieci. To pięknie zilustrowana opowieść o kuchniach narodowych na świecie, w tym również o polskiej. Do czytania razem z pociechami.
„Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”
Aleksandra i Daniel Mizielińscy oraz Natalia Baranowska
Wydawnictwo Dwie Siostry
„Mąka i woda” Sabiny Francuz
Pozycja obowiązkowa dla miłośników pieczenia chleba i ceniących zapach świeżego bochenka. W książce znajduje się 80 prostych przepisów na bułki, bajgle, brioszki, precle, pizzę i wiele innych potraw. Znajdziemy tu przepisy na zakwasie, drożdżach oraz podpowiedzi w duchu zero waste, jak wykorzystać czerstwe pieczywo. Świetna książka dla nowicjuszy w dziedzinie wypiekania chleba.
„Mąka i woda”
Sabina Francuz
Wydawnictwo Znak