SKŁADNIKI NIEZBĘDNE DO WYKONANIA ŚWIECY SOJOWEJ
Na początku naszej przygody należy przygotować składniki niezbędne do wykonania świecy sojowej. Są to:
- wosk sojowy,
- olej zapachowy (opcjonalnie),
- naczynie do topienia wosku,
- rękawiczki,
- naczynie na świecę - np. słoik,
- knot,
- garnek z wrzątkiem.
Gramatura poszczególnych składników zależy m.in. od ilości i pojemności świeczek, które chcemy wykonać.
Gdy wszystko zostanie już przez nas skompletowane, możemy przejść do następnego kroku, którym jest...
TOPIENIE WOSKU W KĄPIELI WODNEJ
... zasięgnięcie po garnek (pojemność zależy od docelowej wielkości świecy), który wypełniamy na dnie wodą i ustawiamy na rozgrzanym palniku. W momencie, gdy woda zaczyna wrzeć - wosk sojowy umieszczamy w naczyniu przeznaczonym do topienia i wkładamy do garnka, tym samym pozwalając na powolne rozpuszczanie się.
PAMIĘTAJ O MIERZENIU TEMPERATURY
Gdy nasz wosk już się stopi to niezbędne jest mierzenie temperatury - można tego dokonać z pomocą termometra kuchennego.
WAŻNE! Wosk w formie płynnej NIE MOŻE nagrzać się zbyt mocno. Warto pamiętać, że 70 stopni Celsjusza jest bardzo wysoką temperaturą. Niezwykle ważne jest jej monitorowanie.
Pamiętajmy jednak, że każdy wosk ma nieco inne parametry topnienia i dodawania zapachu. W takiej sytuacji najlepszym wyjściem będzie zaczerpnięcie informacji u producenta.
NIE ZAPOMNIJ PRZYGOTOWAĆ NACZYNIA DO ŚWIECY
W międzyczasie warto przygotować sobie naczynie, do którego będziemy wlewać wosk. Powinno ono zawierać knot, który przymocujemy do naczynia za pomocą odrobiny wosku lub na specjalne naklejki.
Przypominamy, że istnieje kilka rodzajów knotów - od drewnianych po bawełniane. Ich wybór oraz wielkość (grubość lub szerokość) zależy od naczynia i naszych preferencji. Warto jednak mieć na uwadze, że pierwszy z wymienionych przy spalaniu wydaje charakterystyczny dźwięk trzeszczenia, przypominający kominek.
Jeśli zaś chodzi o naczynie - można zamówić specjalne pojemniki do zalewania woskiem (takie jak ten na zdjęciu) lub na przykład wykorzystać słoiczek po paście na kanapki czy dżemie.