9 z 13
Lekką przekąską na imprezę są warzywne azjatyckie sajgonki....
fot. nungning20/123rf

Spring rolls, czyli sajgonki z warzywami

Lekką przekąską na imprezę są warzywne azjatyckie sajgonki. Do ich przygotowania potrzebne będą:
• opakowanie papieru ryżowego,
• ok. 100 g makaronu ryżowego,
• czerwona papryka,
• marchew,
• zielony ogórek,
• ok. 100 g aromatycznych grzybów shitake,
• sok z połowy limonki,
• 3 łyżki sosu sojowego,
• 1 łyżka oleju sezamowego (lub nasion sezamu),
• garść świeżych liści mięty lub kolendry.

Wykonanie farszu zajmie kilka chwil. Należy pokroić wszystkie warzywa i grzyby (namoczone przez ok. 15 minut w ciepłej wodzie) w cienkie paseczki i wymieszać z ugotowanym makaronem zgodnie z przepisem producenta. Smaku nada kwaśny sok wyciśnięty z limonki, słony sos sojowy, aromatyczny olej sezamowy, a świeżości porwane na kawałki listki mięty.

Czas na zawijanie. By pojedynczy arkusz papieru ryżowego stał się elastyczny, konieczne jest zanurzenie go w ciepłej wodzie przez 3 do 5 sekund. Po wyjęciu z wody i ułożeniu go na płaskiej powierzchni można przystąpić do zawijania spring rollsów. 1-2 łyżki farszu, należy ułożyć w centralnej części arkusza, następnie zawinąć jego boki do środka i dokończyć robienie paczuszki w analogiczny sposób, jak tradycyjne gołąbki.

10 z 13
Przepis na sajgonki z poprzedniego zdjęcia można urozmaicić...
fot. Jackie Hu/Unsplash

Sajgonki z krewetkami

Przepis na sajgonki z poprzedniego zdjęcia można urozmaicić dodając do farszu ugotowane krewetki, kawałki wędzonego lub pieczonego łososia. Zamiast papryki, marchwi i zielonego ogórka, sprawdzą się również cienkie paseczki rzepy, selera naciowego, natomiast zamiennikiem dla mięty i kolendry będzie polski szczypiorek. Również sos można przygotować w odmienny sposób. Jego bazę powinien stanowić sos sojowy i olej sezamowy, lecz zamiast soku z limonki można dodać posiekany imbir, zmiażdżony czosnek oraz chili.

11 z 13
Jajka ugotowane na twardo, a więc przez dokładnie 8 minut od...
fot. Brent Hofacker/123RF

Klasyczne faszerowane jaja

Jajka ugotowane na twardo, a więc przez dokładnie 8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, są wdzięcznym składnikiem przekąsek na imprezę. Można je faszerować wymyślnymi nadzieniami i ozdobić kontrastowej barwy przyprawami lub ziołami, dzięki czemu pięknie prezentują się na stole. Co ważne ich wykonanie zwykle nie zajmuje dużo czasu!

Do przygotowania smacznej przekąski potrzeba 8 jajek ugotowanych na twardo, 5 łyżek lekkiego jogurtu greckiego, 2 łyżeczki ostrej musztardy oraz pół łyżeczki pikantnej mielonej papryki. Jaja należy przekroić wzdłuż na pół i pozbawić żółtek, które posłużą jako baza do wykonania nadzienia. Wystarczy zmiksować je na gładką masę z pozostałymi składnikami, a następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, wypełnić farszem wydrążone białka.

12 z 13
Przekąski na kameralne spotkanie. Top 10 przepisów na smaczne i zdrowe przystawki na zimno
fot. magone/123RF
Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Dymiące się znicze i tłumy na cmentarzach. Tak wyglądało Wszystkich Świętych w PRL-u

Dymiące się znicze i tłumy na cmentarzach. Tak wyglądało Wszystkich Świętych w PRL-u

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Zmarli w tym roku. Tych ludzi sztuki i nauki nie ma już z nami

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Zobacz również

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Tak ozdobisz grób bliskich na Wszystkich Świętych. Oto piękne stroiki i ich ceny

Tak ozdobisz grób bliskich na Wszystkich Świętych. Oto piękne stroiki i ich ceny