9/12
Lekką przekąską na imprezę są warzywne azjatyckie sajgonki....
fot. nungning20/123rf

Spring rolls, czyli sajgonki z warzywami

Lekką przekąską na imprezę są warzywne azjatyckie sajgonki. Do ich przygotowania potrzebne będą:
• opakowanie papieru ryżowego,
• ok. 100 g makaronu ryżowego,
• czerwona papryka,
• marchew,
• zielony ogórek,
• ok. 100 g aromatycznych grzybów shitake,
• sok z połowy limonki,
• 3 łyżki sosu sojowego,
• 1 łyżka oleju sezamowego (lub nasion sezamu),
• garść świeżych liści mięty lub kolendry.

Wykonanie farszu zajmie kilka chwil. Należy pokroić wszystkie warzywa i grzyby (namoczone przez ok. 15 minut w ciepłej wodzie) w cienkie paseczki i wymieszać z ugotowanym makaronem zgodnie z przepisem producenta. Smaku nada kwaśny sok wyciśnięty z limonki, słony sos sojowy, aromatyczny olej sezamowy, a świeżości porwane na kawałki listki mięty.

Czas na zawijanie. By pojedynczy arkusz papieru ryżowego stał się elastyczny, konieczne jest zanurzenie go w ciepłej wodzie przez 3 do 5 sekund. Po wyjęciu z wody i ułożeniu go na płaskiej powierzchni można przystąpić do zawijania spring rollsów. 1-2 łyżki farszu, należy ułożyć w centralnej części arkusza, następnie zawinąć jego boki do środka i dokończyć robienie paczuszki w analogiczny sposób, jak tradycyjne gołąbki.

10/12
Przepis na sajgonki z poprzedniego zdjęcia można urozmaicić...
fot. Jackie Hu/Unsplash

Sajgonki z krewetkami

Przepis na sajgonki z poprzedniego zdjęcia można urozmaicić dodając do farszu ugotowane krewetki, kawałki wędzonego lub pieczonego łososia. Zamiast papryki, marchwi i zielonego ogórka, sprawdzą się również cienkie paseczki rzepy, selera naciowego, natomiast zamiennikiem dla mięty i kolendry będzie polski szczypiorek. Również sos można przygotować w odmienny sposób. Jego bazę powinien stanowić sos sojowy i olej sezamowy, lecz zamiast soku z limonki można dodać posiekany imbir, zmiażdżony czosnek oraz chili.

11/12
Jajka ugotowane na twardo, a więc przez dokładnie 8 minut od...
fot. Brent Hofacker/123RF

Klasyczne faszerowane jaja

Jajka ugotowane na twardo, a więc przez dokładnie 8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, są wdzięcznym składnikiem przekąsek na imprezę. Można je faszerować wymyślnymi nadzieniami i ozdobić kontrastowej barwy przyprawami lub ziołami, dzięki czemu pięknie prezentują się na stole. Co ważne ich wykonanie zwykle nie zajmuje dużo czasu!

Do przygotowania smacznej przekąski potrzeba 8 jajek ugotowanych na twardo, 5 łyżek lekkiego jogurtu greckiego, 2 łyżeczki ostrej musztardy oraz pół łyżeczki pikantnej mielonej papryki. Jaja należy przekroić wzdłuż na pół i pozbawić żółtek, które posłużą jako baza do wykonania nadzienia. Wystarczy zmiksować je na gładką masę z pozostałymi składnikami, a następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, wypełnić farszem wydrążone białka.

12/12
Przekąski na kameralne spotkanie. Top 10 przepisów na smaczne i zdrowe przystawki na zimno
fot. magone/123RF
Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na shownews.pl

Polecamy

Wygodne i stylowe. Oto najmodniejsza propozycja na komunijną stylizację

Wygodne i stylowe. Oto najmodniejsza propozycja na komunijną stylizację

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Oni mają polskie korzenie! Amerykańscy celebryci powiązani z Polską

Oni mają polskie korzenie! Amerykańscy celebryci powiązani z Polską

Zobacz również

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Wygodne i stylowe. Oto najmodniejsza propozycja na komunijną stylizację

Wygodne i stylowe. Oto najmodniejsza propozycja na komunijną stylizację