Fit pizzerinki
Pizza jest daniem smacznym, lecz wysokokalorycznym. Na szczęście można przygotować ją w nieco lżejszej wersji, a także w mniejszym rozmiarze, dzięki czemu łatwiej kontrolować wielkość porcji. W tradycyjnym cieście drożdżowym jasną pszenną mąkę wystarczy zamienić na pełnoziarnistą orkiszową, zasobniejszą w cenne składniki odżywcze, a także wykorzystać warzywne dodatki i niskotłuszczowy ser.
Składniki na ok. 12 sztuk.
Ciasto:
• 360 g mąki orkiszowej razowej,
• 250-300 ml letniej wody,
• 8 g suchych drożdży,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 łyżeczka cukru,
• ¼ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
• ok. 100 g koncentratu pomidorowego łyżeczkę oregano,
• 2 kulki sera mozzarelli light,
• 24 oliwki,
• mała papryka.
Sposób wykonania:
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w połowie szklanki wody, a następnie dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać składniki, by zlikwidować grudki, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do podwojenia objętości.
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać zaczyn i resztę wody. Wyrabiać ciasto na początku drewnianą łyżką, a następnie rękami przez ok. 10 minut dodając jednocześnie oliwę. W ten sposób przygotowane ciasto należy uformować w kulkę i ułożyć w misce obsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aby wyrosło.
Składanie pizzerinek:Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych porcji, a każdą z nich uformować w cienki i okrągły placuszek. Spód pizzy posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z oregano i pieprzem, obłożyć plasterkami oliwek, kawałkami papryki i posypać startym serem.
Pieczenie: Pizzerinki ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. na ok. 10-12 minut.
Wyśmienite pizze z cukinii
Alternatywą dla pszennych mini pizzerinek będę te wykonane na spodzie z cukinii. By nie zwiększać kaloryczności przekąski, zamiast salami, lepiej wybrać chudą wędlinę, a także zrezygnować z pełnotłustego sera zastępując go tym lekkim.
Do przygotowania tej smacznej przekąski potrzebne będą 2 większe cukinie, 2 kulki niskotłuszczowego sera mozzarella oraz ok. 50 g tartego sera grana padano, który wzmocni smak. Sos powinien składać się z dobrej jakości koncentratu pomidorowego (ok. 100-120 g), połączonego ze zgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiony do smaku pieprzem i oregano.
Cukinię pokrojoną na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, należy posmarować sosem, posypać mieszanką tartych serów i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego na 220 stopni z opcją termoobiegu. Następnie przełączyć tryb na grillowanie i zapiekać, podobną ilość czasu, do momentu aż ser lekko się zarumieni.
Guacamole
To gęsta meksykańska pasta przygotowana na bazie awokado, która sprawdza się jako sos do maczania grillowanego pieczywa i kukurydzianych nachos. Osoby dbające o linię mogą jeść ją z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami, jak marchew, papryka, seler naciowy czy zielony ogórek. Sos będzie również dobrym zamiennikiem dla majonezu lub masła, stanowiąc składnik zdrowych imprezowych kanapeczek.
Do wykonania większej miseczki guacamole potrzeba 3 bardzo dojrzałe owoce awokado (najlepiej odmiany Hass), sok uzyskany z limonki oraz 1/3 łyżeczki soli. Miąższ pozbawiony pestki i skórki wraz z pozostałymi składnikami wystarczy rozgnieść widelcem, tworząc gęstą, lecz grudkowatą masę. Meksykanie urozmaicają smak klasycznej pasty, czerwoną cebulą, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi czy liśćmi kolendry. Składniki wystarczy pokroić na drobne kawałki i dodać do guacamole.
Wegetariańskie tortille z dodatkami
Przekąski na imprezę z tortilli do klasyka. Do przygotowania ich w nieco zdrowszej wersji potrzeba kilku placków wykonanych z pełnoziarnistej mąki (najlepiej zrobionych własnoręcznie), a także różnorodnych warzyw. Tortillę można posmarować sosem przygotowanym z lekkiego greckiego jogurtu doprawionego ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz czosnkiem. W wegańskiej wersji można go zamienić na guacamole. Do środka warto dodać sałatę karbowaną, plasterki świeżej czerwonej papryki, zielonego awokado oraz piórka czerwonej cebuli, a następnie zawinąć i podać w tej formie lub pokroić na mniejsze, jednoporcjowe kawałki.