Przepisy na smaczne i zdrowe przystawki na zimno
Przedstawiamy 10 najlepszych pomysłów na przekąski na imprezę. Warto je znać, bowiem mogą się przydać nie tylko na Sylwestra!
Roladki z grillowanej cukinii
Zawijaski z grillowanej cukinii z ziołowym serkiem ricotta to pomysł na lekką przekąskę na imprezę. Dwa średniej wielkości warzywa, należy pokroić wzdłuż na cienkie plastry (za pomocą noża lub obieraczki) o grubości ok. 0,5 cm, a następnie nasmarować aromatyczną marynatą. Do jej przygotowania potrzeba 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku oraz pieprz. Przygotowaną w ten sposób cukinię, warto odstawić na godzinę do lodówki, aby przeszła smakiem i aromatem dodatków.
Plastry warzywa, należy usmażyć z obu stron na patelni grillowej, aby zmiękły. Następnie każdy posmarować cienką warstwą serka ricotta doprawionego siekanym koperkiem, pieprzem i solą, a następnie zawinąć tworząc w ten sposób kształtną, jednoporcjową roladkę.
Rollsy z kurczaka
Mięsne przekąski na imprezę cieszą się dużym zainteresowaniem. Aby przygotować smaczne rollsy z kurczaka potrzebne będą dwa średniej wielkości filety pokrojone w cienkie, lecz długie paseczki, a także dwie papryki w różnych kolorach.
Pokrojone mięso, należy zamarynować w zalewie wykonanej z 50 ml sosu sojowego, 30 ml oliwy z oliwek, trzech zgniecionych ząbków czosnku, łyżeczki słodkiej wędzonej papryki i takiej samej ilości oregano. Następnie kawałkiem filetu, należy owinąć kilka paseczków papryki i spiąć za pomocą wykałaczki, aby zawijasek się nie rozpadł. Rollsy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 20 minut.
Bruschetta rodem z Włoch
Szybką przekąskę na imprezę stanowi chrupiąca bruschetta pachnąca świeżymi pomidorami i czosnkiem. Jej bazę stanowi dobrej jakości bagietka wypiekana na zakwasie, natomiast do pomidorowej salsy potrzebne są 2-3 malinowe pomidory, 2 ząbki czosnku, a także listki świeżej bazylii oraz nieduża czerwona cebula.
Bułkę pokroją pod kątem na kromki, należy przyrumienić na suchej patelni, następnie nasmarować ząbkiem czosnku i lekko skropić oliwą z oliwek. Zwieńczeniem przystawki jest ułożona na pieczywie salsa. To pokrojone w drobną kostkę pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych, wymieszane z siekaną cebulką, listkami bazylii i doprawione solą oraz świeżo mielonym pieprzem.