5 z 15
Jeśli w podróży lubimy zabijać czas jedzeniem albo chcemy...
fot. Mo Abrahim / Pexels

Domowy popcorn lub mieszanka bakalii

Jeśli w podróży lubimy zabijać czas jedzeniem albo chcemy zająć czymś dzieci, pytające co chwilę: "daleko jeszcze?", warto mieć pod ręką przygotowany w domu popcorn, który pozbawiony sklepowych ulepszaczy jest smaczną i zdrową przekąską.

Możemy także przygotować wcześniej mieszankę ulubionych bakalii – mogą znaleźć się w niej zarówno orzechy, jak i suszone owoce. Należy jednak pamiętać, że zarówno jedne, jak i drugie potrafią być bardzo zdrowe, ale także kaloryczne.

6 z 15
Szykując na drogę kanapkę z pastą należy pamiętać, że...
fot. vvlavanda/123rf

Kanapka z pastą

Szykując na drogę kanapkę z pastą należy pamiętać, że powinna mieć ona zwartą konsystencję, aby nie wpływała spomiędzy kromek podczas jedzenia. Poza tym, jej składniki nie powinny być wzdymające – lepiej nie ryzykować spożywania wegańskiego smalczyku na bazie fasoli. Jeśli podróżujemy własnym środkiem lokomocji, możemy pozwolić sobie na odrobinę bardziej aromatycznych dodatków i przygotować np. pastę na bazie serka z wędzonym łososiem i koperkiem.

Wystarczy 100 g serka typu Philadelphia wymieszać z taką samą ilością pokrojonego na drobne kawałki łosia wędzonego i doprawić sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku.

7 z 15
Świeże warzywa, podobnie jak owoce, to najzdrowsza...
fot. tbralnina/123rf

Świeże warzywa

Świeże warzywa, podobnie jak owoce, to najzdrowsza przekąska, jaką możemy zapakować do torby podróżnej. Sposób przyrządzenia warzywa należy uzależnić od tego ile czasu podróż będzie trwała i jakim środkiem komunikacji będziemy się poruszać.

Na daleką wyprawę samochodem możemy przygotować słupki marchewki, ogórka, selera naciowego i papryki do podgryzania z lekkim dipem np. guacamole. Jeśli planujemy w trasie przerwę na zjedzenie lunchu, możemy przygotować sobie pełną sałatkę z dodatkiem sera lub mięsa albo kaszy czy makaronu, do której dodamy jedynie sos.

8 z 15
Słodkości w podróży? Dlaczego nie? W szczególności, jeśli...
fot. annapustynnikova/123rf

Babeczki słodkie i słone

Słodkości w podróży? Dlaczego nie? W szczególności, jeśli sięgniemy po domowe wypieki. W drodze sprawdzą się te bez zbędnych dodatków, czyli kremów i nadzienia, a także lepkiego lukru.
Dlatego idealnym rozwiązaniem wydają się być klasyczne muffinki czekoladowe lub jogurtowe, można także przygotować babeczki z dodatkiem płatków owsianych, jabłka i banana, które będą bardziej sycącą przekąską. Osoby unikające słodyczy mogą przygotować wytrawne babeczki np. włoskie z dodatkiem sera feta i suszonych pomidorów.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę.  Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę. Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Nietypowa aranżacja wnętrza domu Kayah dosłownie zwala z nóg. Wszystko przez podłogę

Nietypowa aranżacja wnętrza domu Kayah dosłownie zwala z nóg. Wszystko przez podłogę

Zobacz również

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Nietypowa aranżacja wnętrza domu Kayah dosłownie zwala z nóg. Wszystko przez podłogę

Nietypowa aranżacja wnętrza domu Kayah dosłownie zwala z nóg. Wszystko przez podłogę